Belföld

Zászlófelvonással és gyertyagyújtással emlékezik az ország a nemzeti gyásznapon

Katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, szerda reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A Terror Háza Múzeumnál és a Szent István-bazilikánál gyertyát gyújthatnak a megemlékezők a nemzeti gyásznapon.

Zászlófelvonással és gyertyagyújtással emlékezik az ország a nemzeti gyásznapon
Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra engedik a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon, 2020. november 4-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztették félárbócra. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A Parlamentre kitűztek egy lyukas magyar zászlót és egy fekete gyászzászlót.

A koronavírus-járvány miatt a rendezvényen közreműködők - a lovas díszegység és a központi zenekar tagjait leszámítva - valamennyien maszkot viseltek.

A kormányzat a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán azt közölte: 8 órától Budapesten, a Kossuth téren felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

A bazilika előtt elhelyezett 1956-os installációnál 19 órától mécsesgyújtás lesz. A Terror Háza Múzeum Hősök emlékfalánál egész nap gyertyát lehet gyújtani.

Emellett a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube csatornáján az 1956-os forradalmi eseményekhez kapcsolódó filmeket és egyéb tartalmakat tesznek közzé.

Budapest több helyszínén ma még megtekinthető az „Emlékképek 1956 - városi kiállítás”. Az installációk a Műegyetem K épületénél, a Mammut Üzletháznál, a Bem téren, a Millenáris parkban, a Képviselői Irodaháznál, a Várkert bazárban, a Kossuth téren, a Clark Ádám téri körforgalomnál, valamint a 47-es, a 49-es, valamint a 4-es és 6-os villamos állomásain láthatók. Szerdán zárul a középiskolásoknak meghirdetett „Időkapuk” '56-os virtuális történelmi vetélkedő is.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Kapcsolódó írásaink

Az én november negyedikém

ĀCsepp a történelemben. A már közhellyé vált kifejezést hallva, lelki szemeim előtt egy lehajtható tetejű Skoda jelenik meg, ahogy az országúton szlalomozik a mindenhonnan feléje zúduló harckocsik között