Belföld

Oszlik az egri szivárványkoalíció

Megunták támogatói az egyszemélyes döntéseket hozó Mirkóczkit

Csak utólag értesülnek a polgármestert hatalomba segítő képviselők a döntésekről, amelyek egy része kizárólag kommunikációs célokat szolgál – indokolja távozását a baloldali összefogás egyik tagja. Mirkóczki Ádám Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét vádolja az egyeztetés hiányával, „mielőtt megszünteti a közgyűlési biztonságot adó többséget”.

Oszlik az egri szivárványkoalíció
Oroján Sándor Fidesz–KDNP-frakció-vezető cáfolta a polgármester hazugságait a színházigazgatói pályázat kapcsán
Fotó: Papajcsik Péter

Egerben is bomlik a szivárványkoalíció, két képviselő – a korábban LMP-s Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán – már kilépett az Egységben a Városért Egyesület frakciójából. Komlósi Csaba Facebook-oldalán azt írta, az elmúlt év „hatalmas csalódás volt, (…) gyorsan kiderült, hogy új polgármesterünk nem akar elfogadni semmiféle belső kontrollt, nem kíváncsi a sajátjától eltérő szempontokra, véleményekre. Az első komolyabb feszültség a 2020-as költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések elmaradása miatt keletkezett, de sorolhatnám azokat a kisebb és nagyobb horderejű későbbi döntéseket, bejelentéseket, amelyek mindenféle egyeztetés nélkül történtek, és amelyek a rendkívüli jogrend idején sokasodtak meg. Ilyen volt az alpolgármesterek cseréje, az új cégvezetők kinevezése. (…) De nemrégiben is a tévéből tudtam meg, hogy mit gondol »Eger« a Szabadvárosok helyi népszavazási kezdeményezéséről. Folyamatosan kész tények elé lettünk állítva, utólag értesültünk döntésekről, amely döntések véleményem szerint sokszor átgondolatlanok voltak, vagy pusztán kommunikációs célokat szolgátak, miközben az az elvárás is megfogalmazódott, hogy a véleményünk kikérése, egyeztetések nélkül hozott döntéseket a közgyűlésben, a város nyilvánossága előtt teljes mellszélességgel képviseljük” – panaszolta Komlósi.

Mirkóczki Ádám szerint viszont a két kilépő „nagyon csúnyán becsapta az egri választókat”. A polgármester hétfő este a köztelevízióban azt mondta, „jó lett volna, ha Fekete-Győr András legalább a telefont felemeli, mielőtt egy megyeszékhelyen megszünteti a közgyűlési biztonságot adó többséget”.

A legutóbbi kínos ügy az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázata: miután a szakmai bizottság elfogadta Blaskó Balázs személyét, és Mirkóczki aláírta Kásler Miklós miniszterrel a kinevezésről szóló megállapodást, a polgármester bejelentette, új jelöltet állít, Szőcs Arturt. A szerződésszegéssel azonban háromszázmillió forintos állami támogatást kockáztat a város, és veszélybe kerülhet ötven ember munkahelye is. Az egri Fidesz–KDNP szerint így a kinevezés jogszerűtlen, ezért törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Oroján Sándor frakcióvezető cáfolta Mirkóczkit, közölte: a bizottsági ülés jegyzőkönyve is tanúsítja, hogy a jelenlévők szerint nem Szőcs Arturé volt a legjobb pályázat. Beszámolt arról is, hogy a színházi dolgozók szavazásán 75 százalékuk Blaskót támogatta.

Kapcsolódó írásaink