Belföld

Rossz ajtón kopogtattak tegnap az SZFE-s diákok

Ha nem lesz meg időben a színművészeti akkreditációja, nemcsak az első félévük vész el a hallgatóknak, hanem a második is, amelyhez hivatalosan hozzá sem kezdhetnek jövőre

Nem tudták tegnap az SZFE diákjai, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) melyik épületébe kell a félévük elismeréséhez szükséges iratokat leadniuk. Emellett megtudtuk, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság csak nyugodt körülmények között tudja az egyetem akkreditációját elvégezni.

Rossz ajtón kopogtattak tegnap az SZFE-s diákok
Elcsúszott koreográfia: téves címet adtak meg Pallasz Athénének
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ha nem lesz nyugodt hangulat a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), az akkreditációs folyamatot sem lehet elvégezni december 31-ig – tudta meg lapunk a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság egyik munkatársától. Mint fogalmazott, az ügymenetbe kívülállónak semmiféle beleszólása nincsen. Magát az igazoló munkát magasan kvalifikált oktatási szakemberek végzik el, de hogy pontosan kik ők, azt nem sikerült kiderítenünk. Azt viszont aláhúzták, ha nem lesz meg az akkreditáció, gyakorlatilag az oktatást sem lehet hivatalosan folytatni, ennek fényében pedig nemcsak az első félévük vész el a hallgatóknak, hanem a másodikhoz már hozzá sem foghatnak.

Forrásunk aláhúzta, nem akar jóslásokba bocsátkozni, de a jelenlegi, felfokozott helyzetben képtelenségnek tartja, hogy az akkreditációs munkát bárki békésen elvégezhesse. „Hiszen a hallgatók mögött álló, rendkívül szélsőséges politikai körök és személyek már most eleve csak egyféle választ, azaz a hosszabbítást képesek elfogadni, szerintük minden más beavatkozás lesz az egyetemi autonómiába” – fogalmazott forrásunk. Feltette a kérdést, vajon ha a diákoknak szimpatikus lesz az akkreditációs bizottság, akkor beengedik, ha meg nem, akkor kizárják őket a campusról?

Eközben az Oktatási Hivatal a vis maior helyzet soron kívüli megszüntetését kérte a fenntartó alapítványtól. A hallgatók ezt üdvözölték és bejelentették: november 11-én tárgyalnának az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével, Palkovics Lászlóval.

Érdekesség, nem tudták tegnap az SZFE diákjai, hogy az Emmi melyik épületében kell a félévük elismeréséhez szükséges iratokat leadni.

Kapcsolódó írásaink