Belföld

Példátlan támadás a sajtószabadság ellen

Több mint egy hete, minden reggel a közterület-felügyelet járőrei bilinccsel, könnygázzal, gumibottal felszerelkezve a budapesti aluljárókban körülveszik a Metropol terjesztőit, s közlik, hogy parancsuk van a lap terjesztésének megakadályozásra – számolt be az esetről a Metropol.

Példátlan támadás a sajtószabadság ellen
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök
Fotó: MH/Purger Tamás

Magát az utasítást megdöbbentő módon Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmi embere, korábbi személyi testőrparancsnoka adta ki. Handl Tamásnak az, egy éve a DK elnök személyes közbenjárására Karácsony Gergely őt nevezte ki a fővárosi közterületfelügyelők legfőbb vezetőjévé.

A Metropol és a sajtószabadság elleni hadműveletet ő maga irányítja. Gyurcsány testőrparancsnoka egy olyan súlyosan törvénysértő rendelkezés mögé próbál elbújni, amely miatt azonnal törvényességi felhívást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal.

A lap szerint a törvénysértő rendelet tervezete is Gyurcsány Ferenc legbelsőbb köreiben született meg. A szintén Gyurcsány jobbkezének számító Gy.Németh Erzsébetre bízták a jogi stróman szerepét, neki kellett megfogalmaznia a magyar alkotmány alapvető értékeit, a sajtószabadságot sértő rendelkezés szövegét.

Objektum doboz

Gyurcsányék azt találták ki, hogy csak akkor terjeszthető a budapesti utcán egy sajtótermék, ha abból minden egyes lapszámban 4 teljes oldalt kényükre-kedvükre a baloldal foglalhat le magának.

Aki ezt nem fogadja el, azzal szemben kényszerítő eszközökkel lépnek fel a közterületfelügyelők. Fizikai erővel, bilinccsel, gumibottal megakadályozzák az ingyenes lap terjesztését, büntetnek, közigazgatási hatósági eljárások tucatjait kezdeményezik.

Sok milliós bírsággal fenyegetik a munkájukat végezni akaró terjesztőket nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy rájuk ijesszenek, hogy ne merjék terjeszteni a lapot.


A Pesti hírlap is tiltakozott

Az ingyenes lappiac másik szereplője, a Pesti Hírlap kiadója is azonnal tiltakozott a példátlanul jogsértő rendelkezés ellen. Milkovics Pál szerint elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak például a több nagyvárosban is megjelenő Metro újsággal kapcsolatban. „A Pesti Hírlap 12 oldalából 4 elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit napi megjelenés mellett nem tudnánk kigazdálkodni„- fogalmazott. Milkovics kiemelte: bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat vagy egy szakmai szervezet.

TÖRVÉNYSÉRTŐ, ÉLETSZERŰTLEN, SÉRTI A SAJTÓSZABADSÁGOT

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal Karácsonyéknak az ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a főváros felé.

A rendelkezést az érintett lapok tulajdonosai, valamint a Magyar Újságírók Közösségének az elnöke is élesen bírálták. A jogsértő módosítás jelenleg a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. Az utóbbit tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezték, hogy nem tesznek eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának, és továbbra is kérik a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles.

Kapcsolódó írásaink

A baloldalra nem lehet számítani

ĀOrbán Balázs parlamenti államtitkár szerint Jakab Péter egy parlamenti szabotőr és egy szélsőséges provokatőr, hiszen évek óta nem úgy viselkedik, ahogyan kellene