Belföld

Nyíradonyban is eltűnt az MSZP

A Hajdú-Bihar megyei településen a szocialisták helyi szervezetének teljes tagsága kilépett a pártból, nem asszisztálnak az országos vezetés emberi és politikai silányságaihoz – írták

Újabb alapszervezet szűnt meg az MSZP-ben, ezúttal a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban lépett ki a teljes tagság a pártból. „Ez már nem Horn Gyula pártja. Itt már mi, talpas párttagok csak ahhoz kellenénk, hogy néhány vezető túlélését biztosítsuk” – írták a szerkesztőségünknek eljuttatott levelükben.

Nyíradonyban is eltűnt az MSZP
„Gyurcsány-pincsik”, „kilóra megvehető szocialisták” ülnek a parlamentben
Fotó: MH

„Mi, az MSZP Hajdú-Bihar megyei Nyíradony helyi szervezet tagjai 2020. november 1-jén kiléptünk a pártból. Jelképes ez, számunkra ez a párt már halott, nincs az a fölsőbb erő, az az ész, az az akarat,  az a tudás, amely megszüntetné az évek óta tartó agonizálását, amely fel tudná támasztani, amely hitelessé tudná tenni” – írták a szerkesztőségünknek eljuttatott nyílt levelükben. A történet előzménye, hogy még szeptemberben, az MSZP kongresszusát megelőzően több Hajdú-Bihar és egy Somogy megyei alapszervezet is szolidaritást vállalt és tiltakozott a Pest megyei alapszervezetek feloszlatása ellen.

Tatár Csaba, a nyíradonyiak elnöke a közösségi médiában is véleményt formált a történtek kapcsán. A pártvezetés köreiből azt üzenték neki, ha nem távolítja el a bejegyzését, etikai vizsgálatot indítanak ellene, és kizárják a pártból. Tatár ezt nem várta meg, és vele együtt november 1-jén az alapszervezet teljes tagsága bejelentette kilépését a pártból.

A lapunkhoz eljuttatott levelükben azt írják: „Nem tettük ezt könnyű szívvel, de a párt megyei és országos vezetésének emberi és politikai silánysága, jellemtelen módszerei, antidemokratikus eszközei és a tisztességes párttagokkal szembeni kirekesztő tettei nekünk már elfogadhatatlanok!” A nyíradonyi elnök egyébként a párt alapító tagjai közé tartozott. „Horn Gyula pártjában kezdtem a munkát. Akkor még hittem, hittük, hogy a rendszerváltás, a baloldal a hozzánk hasonló,
szegény, de kétkezi munkából élő embereknek is megteremti a felemelkedés esélyét” – írta.

A levélírók elhatározásukat a most lezajlott tisztújításon történt törvénytelen módszerekkel, a kritikát megfogalmazókkal szembeni retorziókkal, a mételyezéssel, Fidesz-bérencezéssel, a roma tagjaikkal szembeni  távolságtartással is indokolták. Kifejtik, hogy a párt már régen nem a szociáldemokrata értékekről, a szociális érzékenységről, az esélyegyenlőségről és a szolidaritásról szól. „Ez már nem Horn Gyula pártja. Itt már mi, talpas párttagok csak ahhoz kellenénk, hogy néhány vezető túlélését biztosítsuk” – teszik hozzá.  

A pártvezetés Pest megyei tisztogatása kapcsán nem a nyíradonyi alapszervezet az egyetlen az országban, amely megszűnt. Bóth János a kilépése nyomán a pártot vele együtt szinte azonnal elhagyó egykori tagtársainak azt fejtegette: „Nincs igazi mondanivalónk a társadalomnak.” A folyamat Bóth János volt országgyűlési képviselő és Vác egykori polgármestere augusztusi kilépésével vett lendületet. Bóth akkor lapunknak nyilatkozva azt mondta: „Gyurcsány-pincsik lettek a vezetőink, kilóra megvehető emberek vannak a pártvezetésben. Nem maradt más választásom, mint kilépni abból a pártból, amely már nem baloldali, nem szolidáris és erkölcseiben is lezüllött.”

Pest megyében egyébként a feloszlatott alapszervezetek közül negyvennégy alakult újjá múlt szombaton. Most szombaton tartja meg a pártvezetés a Pest megyeiek küldöttgyűlését.

Kapcsolódó írásaink