Belföld

Nagy erőkkel vonult az osztrák határra a TEK

A hétfőn este Bécsben történt terrortámadást követően nagy erőkkel vonult ki az osztrák-magyar határszakaszra a Terrorelhárítási Központ (TEK), emellett az osztrák biztonsági szervekkel is folyamatos kapcsolatban állnak - tudta meg a 24.hu

Nagy erőkkel vonult az osztrák határra a TEK
A TEK nagy erőkkel vonult ki az osztrák határra (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A portál a Belügyminisztériumnál érdeklődött, hogy a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek a terrortámadás közelsége okán reagáltak-e már a helyzetre. A TEK-től az alábbi választ kapták:

„A 2020. november 2-i bécsi terrortámadást követően a TEK azonnal felvette a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel. Figyelemmel az elkövetés jellegére Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nagy létszámú műveleti erőt rendelt az esetlegesen menekülési irányként számításba vehető osztrák határszakaszra.”

A lap nyugat-magyarországi olvasói közül többen jelezték, hogy az éjszaka folyamán több megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót, konvojt is láttak. Ezt magyarázza, hogy a TEK-es egységek az éjszaka folyamán már elindultak, hogy gyorsan a helyszínre érkezzenek. A TEK válaszában kifejtette, hogy a műveleti egységek páncélos támogatást is kaptak.

Ahogy fogalmaztak, a TEK kettős feladatot lát el ilyen esetekben:

„A megerősítő intézkedések célja – az osztrák partnerszolgálattal és hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartás mellett – egyrészt az elkövető(k) feltartóztatására való felkészülés, illetve a határon keresztül történő esetleges üldözés során aktív segítségnyújtás, másrészt szükségszerűen, kérésre nemzetközi támogatás biztosítása”

– írták, hozzátéve, hogy az osztrák biztonsági szervekkel, az EKO Cobra különleges egységgel folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Kapcsolódó írásaink