Belföld

Gyárfás félt Portiktól

Tárgyalóteremben ritkán tapasztalható szópárbaj alakult ki a Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és az ügy büntetőbírája között. A tegnapi tárgyaláson az ugyancsak felbujtással vádolt Portik és Gyárfás kapcsolatát járta körül a bíróság.

Gyárfás félt Portiktól
A Fenyő-gyilkosság felbujtásával vádolt médiavállalkozó (b) számos kérdésben ellentmondásba került a tegnapi tárgyaláson
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Részlet az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és az ügy büntetőbírája, Póta Péter között tegnap a Fővárosi Törvényszéken a kihallgatáskor folyt párbeszédből:

Bíró: Mikor állt Portik Tamás maga mögé a sértettel (a meggyilkolt Fenyő Jánossal – a szerk.) szemben, és miért találkozott Portikkal?
Gyárfás: Mert féltem tőle.
Bíró: Mitől félt?
Gyárfás: Hogy megöl.
Bíró: Gyárfás úr, számos ellentmondás van a vallomásában.
Gyárfás: Sorolja az ellentmondásokat.
Bíró: Nehogy már elszámoltasson!
Gyárfás: Az a cél, hogy tisztázzuk az ügyet, vagy bebizonyítsuk, hogy egy gyilkos vagyok?
Bíró: Az a cél, hogy tisztázzuk az ellentmondásokat.

Gyárfás és a bíró párbeszéde jól szemlélteti, ami Fővárosi Törvényszéken történt, ahol folytatódott a Fenyő-gyilkosság ügyében egyaránt felbujtással vádolt Gyárfás Tamás és Portik Tamás büntetőpere. A vád szerint Gyárfás Tamás, a Nap TV tulajdonosa bízta meg Tasnádi Pétert és Portik Tamást Fenyő János médiavállalkozó megöletésével. Portik meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot a végrehajtásra – áll a vádiratban.

Gyárfás a vádat eddig is tagadta, s tegnap sem történt más. A tárgyaláson a vádlottak kapcsolatát, találkozásait próbálta tisztázni a bíróság. Ma már köztudomású, hogy Portik találkozóikról hangfelvételeket készített, ez került elő még 2017-ben, ami új inspirációt adott a rendőrségnek az 1998 februárjában történt gyilkosság megfejtéséhez. Megismerkedésük a kilencvenes évek közepére tehető, amikor Portik Gyárfás Tamás egyik házát bérelte. Illetve nem is az ő neve alatt futott a bérlet, hanem Portik egyik „olajos igazgató társa", Drobilich Gábor nevén. Gyárfás vallomásaiban azt állította, hogy ebben időszakban négyszer találkozott Portikkal, aki 1996 májusa után Amerikába távozott, s csak 2003-ban tért haza. Ekkor kereste fel újra Portik Gyárfást, akinek akkoriban már a sajtóban is felbukkant a neve, mint a Fenyő-gyilkosság egyik lehetséges felbujtója.

A tegnapi tárgyalási napon nem sikerült az első rendű vádlottnak, a Nap TV egykori tulajdonosának eloszlatnia a felmerült ellentmondásokat. Nem adott például meggyőző választ arra, hogy a házának a bérbeadása során miért kínált egyedi árat egy vadidegen embernek, ha nem tudta, hogy valójában Portik a bérlő. Az egyik megkerült kazettán említi Gyárfás Portiknak: „Egyedi árat kaptál." Hitelt érdemlően nem tudta megmagyarázni, hogy 2000-ben, amikor ügyvédje megkérte, készítsen feljegyzést arról, hogy milyen alvilági kapcsolatai voltak a Nap TV kapcsán, említést sem tett Portikról, aki őt „apjaként, bátyjaként, anyjaként" említi az egyik kazettán. Gyárfás szerint Portik „bekerítette, mint felkészült manipulátor".

Portik hazatérése utáni első találkozásukon, 2003 júliusában, Gyárfás azt kérdezte Portiktól: „Miben tudok segíteni? Mit kell csinálnom?" Ennek kapcsán a bíró ismertette, Portik Gyárfást a mentorának nevezi, druszájának hívja, s azt is kérdi: „Miért bujkálunk?" Miért hívja magát Portik a mentorának hét év után? – kérdi a bíró.

A hangfelvételen azt is mondja Portik: „Én elvégeztem a munkát. Én megcsináltam. Egy ruppót nem kértem tőled. És mennyi melómba került..."
Gyárfás: Nekünk nincs semmi titkunk.
Portik: Nekünk kettőnknek? Én sokat tettem érted.
Gyárfás: Én még mindig nem tudom, miről beszélsz.

Gyárfás Tamás 2005 júliusának végén maga jelentkezett a rendőrségen. Ezt azzal indokolta, hogy több újságcikkben is felmerült a neve, s tisztázni szerette volna, hogy semmi köze nincs Fenyő János meggyilkolásához. A bíró felvetette, hogy amikor tanúként vallomást tett, miért nem tett említést Portik Tamásról. A vádlott azt felelte, Tasnádi Péter miatt ment be, Portikról nem kérdezték. „Akkor hamisan tanúskodott?" – kérdezett vissza a bíró, utalva rá, hogy a tanúnak nincs joga az elhallgatáshoz.

Kapcsolódó írásaink

Gyárfás továbbra is tagad minden vádat

ĀSzámos ellentmondással és korábbi vallomásával szembesítette a bíró a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással vádolt egykori televízióst a büntetőper keddi tárgyalási napján

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom