Belföld

Karácsony munka helyett háborúzik

Azért kellett elhalasztani a Fővárosi Közgyűlést, mert a főpolgármester nem kért a Fidesz támogatásából

Meg lehetett volna tartani a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését, azonban Karácsony Gergely főpolgármester elvetette a kormánypárti képviselők megegyezésre törekvő javaslatát.

Karácsony munka helyett háborúzik
Úgy tűnik, megijedt Gyurcsány Ferenc haragjától a baloldali városvezető
Fotó: MH/Katona László

A hét elején derült ki, hogy a koronavírus-járvány miatt három fővárosi képviselő sem tudna részt venni a szerdai közgyűlésen. Mivel ketten közülük a balliberális oldalt erősítették, Karácsony Gergely főpolgármesternek elfogyott a minősített többsége, amelyet csak úgy érhetett volna el, ha a kormánypárti képviselők is támogatják. Információink szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség egy kompromisszumos javaslatot dolgozott ki.

A megoldásnak az lett volna a lényege, hogy a főpolgármester csak olyan napirendi pontokat terjeszt be, amelyeket a város működésének az érdekében a kormánypárti politikusok is támogathatónak tartanak. A konszenzusra épülő javaslatot azonban Karácsony elvetette, bár saját támogatói közül többen is üdvözölték az elképzelést.

Ellenzéki képviselőktől úgy tudjuk, hogy az észszerűnek tűnő javaslat azért bukott el, mert a főpolgármester nem akart Gyurcsány Ferenc előtt gyengének mutatkozni. A DK elnöke ugyanis azt az elvet követi, hogy mindenben szemben kell állni a kormánnyal, elvet mindenféle megegyezést, hogy azt a látszatot keltse, mintha a kompromisszumok hiányáért a kormánypártok volnának felelősek.

Ezt a háborús taktikát azonban gyengítette volna, ha a város működése érdekében Karácsony elfogadja a kormánypárti képviselők konszenzusos javaslatát.

Az ülésen több témában kellett volna dönteni. A döntésképtelenségének a levét még – az általa szavak szintjén támogatott – kerékpárosok is megihatják. „Amennyiben nem születik megállapodás a MOL-Bubi rendszer jelenlegi működtetőjével a projekt meghosszabításáról, akkor november végén elérhetetlenné válik a budapesti kerékpárosrendszer, hiszen harmincadikán lejár a szerződés” – tájékoztatott Ughy Attila fideszes képviselő, aki a közgyűlés megtartására tett megegyezési javaslatot nem kívánta kommentálni. Megegyezés hiányában akár egy teljes esztendőre is leállhat a budapesti kerékpárosrendszer. A kiszervezés egyébként jelentősen növeli az üzemeltetés költségeit, a Bubi bővítésére igénybe vett uniós forrásokat pedig vissza kell fizetni a BKK-nak.

Közben kiderült: az állandó forráshiánnyal kampányoló Fővárosi Önkormányzat számláján 133,9 milliárd forint állampapír pihen, Karácsonyék nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom