Belföld

Az MSZP-ben folytatódik a tisztogatás

Sorra mondja fel a pártvezetés a Mesterházyt támogató Pest megyei szocialisták szerződéseit, hogy saját emberük lehessen az elnök

Még nem döntött a bíróság arról, törvényes volt-e az MSZP-ben a Pest megyei szervezetek feloszlatása, illetve az így megtartott tisztújítás. Pest megye „mesterházyatlanítása” ennek ellenére tovább folytatódott a pártban. A pártvezetés az országos elnökség egyik tagját látná szívesen Pest megye élén, s ennek érdekében semmilyen lépéstől nem riadnak vissza.

Az MSZP-ben folytatódik a tisztogatás
Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök leszámolási hadjárata egyáltalán nem ért véget a botrányosra sikerült szeptemberi tisztújítás után
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Továbbra is tart az MSZP berkein belül a harc: a Pest megyei területi szervezet hatvan alapszervezetével a párt legerősebb bástyája volt, ám a pártvezetés szemében „métellyé” váltak, mivel egyöntetűen Mesterházy Attila elnökké választását támogatták. A szocialisták elnöksége nyolc nappal a pártkongresszus előtt mondvacsinált okra, nem alapszabályszerű működésre hivatkozva felfüggesztette a megyét, így a huszonnyolc Pest megyei küldött nem szavazhatott a tisztújító konresszuson. Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes társelnökké választása után Hiller István választmányi elnököt bízták meg a megye újjászervezésével, az alapszervezetek tisztújítására pedig külső megfigyelőket, lényegében pártkomisszárokat küldtek.

Negyvennégy településen jött létre újonnan az alapszervezet. A tagság egy része el sem ment, mondván, nem értenek egyet a Tóth-féle pártvezetés módszereivel, szervezeteik feloszlatásával. A párttagoknak egy másik csoportja – az utóbbi években felvettek – meghívót sem kaptak, mivel az újjáalakítást szervező pártközpont elavult taggyilvántartásból dolgozott.
A negyvennégy újjáalakult alapszervezet küldöttei a jövő hét szombatján tartják meg a területi küldöttgyűlést, ahol megválasztják az új megyei elnökséget és a további testületeket.

Megtudtuk, a pártelnökség a megyei szervezet élén a solymári illetőségű Bárány Balázst szeretné látni, s ennek jegyében beindult a gőzhenger, a tagság megdolgozása, a lobbizás. A héten több olyan „társadalom szervező” szerződését felbontották, akik a párttól fizetést kaptak. Azokét, akik a korábbi Pest megyei vezetők csapatához tartoztak, így például Faludi Zsófiáét, a párt megyei irodavezetőjét és Mészárosné Mladoniczki Anna választókerületi elnökét is. Forrásaink szerint olyan utódokat kívánnak megbízni a bruttó százezer forintos tiszteletdíjjal járó munkával, akik jobban tudják megjeleníteni a párt egységét. Értsd: Bárány Balázs megyei elnökké választását és a jelenlegi pártvezetés támogatását. Másként fogalmazva: olyan emberek segítsék a párt innovációját például az előválasztásra történő toborzásban, akik nem Mesterházy hívei, illetve Kunhalmi társelnök szavait idézve, „nem Fidesz-bérencek”.

E munka jegyében a pártvezetés folytatta a tisztogatást. Pénteken például újra etikai bizottság elé állították Pinczehelyi Tamást, a Pest megyei szocialisták korábbi elnökhelyettesét, de kizárták a pártból Fekete Zoltán korábbi Pest megyei elnököt is. Mindkét eset beszédes: Fekete ellen azért indult eljárás, mert titokban rögzített egy pártbeli megbeszélést, amely után egyébként azzal vádolták meg, hogy megzsarolta Tóth Bertalan pártelnököt. Forrásaink szerint hoztak három hamis tanút is, akik ezt megerősítették, ám amikor kiderült, hogy Fekete önvédelemből hangfelvételt készített, a tanúk visszavonták a vallomásukat. Pinczehelyivel szemben egy Facebook-bejegyzés közzététele miatt indult eljárás, amelyről szintén bizonyítható volt, hogy hamisítvány, s a fegyelmi bizottság fel is mentette. Most viszont újabb fegyelmit akasztottak a gödi alapszervezetben ismét elnökké választott Pinczehelyi nyakába.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom