Belföld

Jakab büntetése kéthavi tiszteletdíja, amelyet részletekben fognak levonni tőle

Aggódik a baloldal a Jobbik-elnökért

A szakácsmesterséget illetően a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc nyomdokaiba lépett Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője, aki közösségi oldalán már főzési tanácsokat is ad.

Jakab büntetése kéthavi tiszteletdíja, amelyet részletekben fognak levonni tőle
Jakab Péter
Fotó: Facebook

Célzatosan, a kádári gulyáskommunizmus étkével, a paprikáskrumpli elkészítésével bíbelődött kedd este, jelezve, milyen drága az egy magyar átlagnyugdíjasnak, továbbá azt is, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke őt még hétfőn 4,4 millió forintra büntette. Ismert, a borsodi időközi választást követő kedden, október 13-án Jakab egy zsák krumplival érkezett és szólalt fel az Országgyűlés plenáris ülésén, a győztes kormánypártokat vádolva azzal, hogy krumpliosztással vásároltak szavazatokat. Orbán Viktor viszontválaszában úgy reagált a jobbikos akcióra: „Remélem, a krumpliért fizettek, ha már a varrónőket elfelejtették kifizetni.” A házelnök Jakab Péterre a büntetést az országgyűlési törvény alapján szabta ki. A Jobbik frakcióvezetőjének magatartását az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát kirívóan sértő cselekményként minősítette. A képviselőitiszteletdíj-csökkentés mértéke e törvény alapján minimum kéthavi, maximum négyhavi tiszteletdíj összegével megegyező lehet. A képviselői alapdíj a nemzetgazdasági bruttó átlagbér háromszorosa. Ez az összeg 1 103 400 forint. A frakcióvezetők az alapdíj kétszeresét kapják tiszteletdíjként, Jakab Péter tiszteletdíja így 2 206 800 forint. A kiszabott kéthavi büntetés ezért 4 413 600 forint. Ezt a szabályozás szerint Jakabtól olyan részletekben kell levonni, hogy az nem veszélyeztetheti a megélhetését, létfenntartását. Egyébként Jakab jelentős költségtérítést is kap, és vélhetően pártelnöki tisztségét sem ingyen látja el, így megélhetéséért talán nem kell aggódni. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) az ATV-ben kilátásba helyezte, hogy az ellenzéki pártok esetleg összeadják a jobbikos büntetését.

Kapcsolódó írásaink

Jakab Péter összeomlott

ĀZsák krumplival erőszakoskodott a Jobbikos a parlamentben - Orbán Viktor: Remélem, a Jobbik fizetett a krumpliért, ha már a varrónőket nem fizették ki + VIDEÓ