Belföld

A Párbeszéd csak kárt akar okozni

Szabó Tímeáék járványügyi javaslatai szembemennek a lakosság nemzeti konzultáción is kinyilvánított véleményével

Láthatóan még a baloldal többi része sem támogatja a Párbeszéd által benyújtott, tizenegy pontos járványügyi javaslatcsomagot, amely gyakorlatilag bezáratná az országot.

A Párbeszéd csak kárt akar okozni
Halász: A kormány a szakemberek és az állampolgárok véleményét figyelembe véve következetesen védekezik
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Karácsony Gergely statisztikai hibahatár alatt mért pártja, a Párbeszéd nem csupán az időseket zárná ki a tömegközlekedés használatából, de visszaállítaná a vásárlási idősávot, az online oktatást, a nyilvános helyeken betiltaná a magánrendezvényeket, a szórakoztató és kulturális eseményeket, gyakorlatilag otthonába zárná a lakosságot. A javaslatok láthatóan arra irányulnak, hogy a kormány olyan népszerűtlen intézkedéseket hozzon, amelyeket a lakosság alapvetően nem támogat a nemzeti konzultációban adott válaszok összegzése alapján.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője korábban az 1,8 millió válasz ismeretében elmondta: a véleményeket úgy lehet összefoglalni, hogy „védjük meg mindenkinek az egészségét, de az ország azért közben ne álljon le”. A konzultáció során a magyarok a legnagyobb arányban, 83 százalékban a maszkviselést támogatták, ezt követte a rendezvények korlátozása (79 százalék), az országhatárok lezárása (79 százalék), a távolságtartás elrendelése (78 százalék).

Szabó Tímea társelnök kezdeményezését Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője értelmetlennek és értelmezhetetlennek tartja. „Járványhelyzetben a járatokat sűríteni kell, és mindenki számára biztonságossá kell tenni a közlekedést” – jelentette ki a politikus tegnap a közösségi oldalára feltöltött videóban. Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunknak azt mondta, „az ellenzék folyamatosan arra törekszik a járvány során, hogy minél nagyobb károkat okozzon. Korábban a védekezés érdekében hozott egyetlen törvényt sem szavazott meg, sőt rémhíreket terjesztett. Szabó Tímea rendszeresen hazudozik, például azzal riogatott, hogy Európában nálunk a legmagasabb a halálozás” – mutatott rá Halász. Szerinte ezek az ötletek egy baloldali belső versengés abszurd következményei.

„Nekik semmi sem drága, nem az a céljuk, hogy minél sikeresebben védekezzünk, hanem hogy minél nagyobb károk keletkezzenek. A kormány a szakemberek és az állampolgárok véleményét figyelembe véve következetesen védekezik a koronavírus-járvány betörése óta” – hangoztatta a politikus. A Párbeszéd javaslatait egyébként láthatóan még az ellenzéki pártok sem karolták fel, inkább zavart okozott soraikban, az elképzeléseket sem Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, sem Fekete-Győr András, a Momentum vezetője nem reklámozta.

Kapcsolódó írásaink