Belföld

Harc az „önkizsákmányolásért”

Az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt – állítja felmérése eredményére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Harc az „önkizsákmányolásért”
Ragaszkodnak mellékállásaikhoz a kamara orvosai, nem elég a dupla bér sem (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A MOK kérdőívére 7739 orvos küldte vissza válaszait – a mintegy negyvenezerből. A közellátást elhagyni tervező válaszadók 37,4 százaléka a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, több mint egyharmaduk pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország vagy az ágazat elhagyását választaná.

A felmérés szerint a szakorvosok 52 százaléka kettő vagy több állásban dolgozik, és 43 százalékuk vállalkozóként is lát el betegeket. A másodállások vállalásának törvényi korlátozásával kapcsolatban 46 százalék válaszolta azt, hogy „maradjon az eddigi szabályozás”, 31 százalék szerint csak „mérsékelten” korlátozzák az álláshalmozást, és további 22 százalék is módosítana a törvény ide vonatkozó passzusain, így azt mindössze egy százalék tartja ebben a formában elfogadhatónak.

Ez elég érdekes annak fényében, hogy sztrájkfenyegetéssel is alátámasztott, drasztikus béremelési követelését annak idején a kamara részben azzal indokolta, hogy az orvosok így véget vethetnének az „önkizsákmányolásnak”, vagyis annak, hogy mellékállásokkal kelljen megteremteniük egzisztenciájukat. A „három-négy párhuzamos állás kényszere élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent” – érveltek, és arra is rámutattak, hogy a túlhajszolt, fáradt orvosok veszélyeztetik a betegeket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom