Belföld

Asztaltöréshez vezetett a koncon való marakodás Szigetszentmiklóson

A baloldali vezetésű önkormányzat mellett kilenc albizottság működik, van köztük olyan, amelynek létszáma nagyobb a képviselő-testületénél, mivel negyvennégy külsős tagja van

Törvénytelenségek, visszaélések, bukott politikusok átmentése – Márki-Zay Péter bizalmasa, Nagy János polgármester egy év alatt közpénzkánaánt varázsolt Szigetszentmiklósból a baloldal számára.

Asztaltöréshez vezetett a koncon való marakodás Szigetszentmiklóson
Nagy János polgármester (az első sorban jobbról a harmadik) ismert baloldali politikusok körében a Mindenki Magyarországa Mozgalom márciusi kongresszusán, a bal szélen Márki-Zay Péter
Fotó: Facebook

Szigetszentmiklóst is elérte a politikai adok-kapok – fogalmazott a DunaMédia Televíziónak Nagy János, a település baloldali polgármestere, miután sajtóértesülések szerint az Összefogás-frakció egyik zárt ülésén tettlegességig fajult a vita az ellenzéki képviselők között. Bár a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben induló városvezető kacsának titulálta a sajtóban megjelenteket, azt többen is elismerték, az ülésen hangos vita alakult ki, aminek következtében még egy asztal is eltörött.

A holnapi képviselő-testületi ülésen azonban nem csupán arra kell magyarázatot adnia az Egerből beejtőernyőztetett polgármesternek, mi történt azon a bizonyos zárt ülésen, hanem arra is, miként fordulhatott elő, hogy az egyik bizalmasa, a szigetszentmiklósi MSZP frakcióvezetője, Ladányi Sándor januártól ez idáig törvénytelenül vezette a város legnagyobb cégének, az Aries Nonprofit Kft.-nek a felügyelőbizottságát, miután a holnapi ülés egyik napirendi pontja épp a szocialista politikus helyére történő új tag választása.

Ladányi – vélhetően egyedülálló módon az országban – két bizottsági elnöki poszt mellett két bizottsági alelnöki pozíciót is bezsebelt tavaly október óta, valamint további három bizottságnak is a tagja, s ezen pozíciókon felül lehetett az Aries felügyelőbizottságának az elnöke is. Csakhogy – amint arra a Szigetszentmiklósi vagyok Facebook-oldal felhívta a figyelmet –, a politikus által vezetett cégek sorra dőltek be az elmúlt években, aminek súlyos következményei lettek: Ladányit, az általa vezetett cégek köztartozásai miatt eltiltotta a bíróság az ügyvezetéstől.

Mivel törvény zárja ki, hogy egy eltiltott ügyvezető az eltiltás tartama alatt – felügyelőbizottsági tagként – ügyvezetést felügyeljen, ez azt jelenti, hogy az MSZP frakcióvezetője jogtalanul vette fel a felügyelőbizottsági elnöki posztért járó havi bruttó száznyolcvanezer forintos tiszteletdíjat, sőt összeférhetetlensége miatt az általa vezetett felügyelőbizottság összes eddigi határozata is semmisnek titulálható. Felmerül az is, Ladányi büntetőjogi felelőssége tudatában valótlan nyilatkozatot tett arra nézve, hogy vele szemben nem állnak fenn törvényi kizáró okok. A szocialista politikus nem hivatkozhat arra, hogy nem tudott az eltiltásról, hiszen a vonatkozó határozatot a törvényi előírásoknak megfelelően közzétették a cégnyilvántartásban, amely így jogerőre is emelkedett – teszi hozzá a Szigetszentmiklósi vagyok szeptemberi posztja.

Ladányi Sándor mellett kétséges Nagy János másik bizalmasának, Szentgyörgyi Józsefnek a pozíciója is. Ő korábban tanácsadóként, jelenleg viszont kabinetvezetőként segíti a szigetszentmiklósi városvezető munkáját – havonta majd egymillió forintért. A szintén MSZP-s színekben politizáló Szentgyörgyiről azt kell tudni, tavaly októberig ő volt Halásztelek polgármestere, s az elbukott választásokat követően tűnt fel Szigetszentmiklóson, ahol – sokak szerint Nagy Jánost hátulról irányítva – valójában ő vezeti a várost. Szentgyörgyi regnálása alatt tekintélyes adósságba kergette Halásztelket, ami nem csoda, hiszen, mint a Szigetszentmiklós ma Facebook-oldal írja: az elmúlt években igazi családi vállalkozást láthattak a halásztelkiek. A bukott polgármester például korábban a testvérével közös, majd a már csupán Szentgyörgyi Tibor tulajdonában álló SZTJ Kft.-vel végeztette az önkormányzat és az intézményeinek informatikai szolgáltatásait és számítástechnikai beszerzéseit. Unokatestvére, Szentgyörgyi Károly pedig éveken keresztül vezette a döntően önkormányzati támogatásokból működő Hate Nonprofit Kft.-t, amely a városi intézmények működtetéséért felel. Mindezen felül a mostani, fideszes városvezetés tetemes összegű kifizetetlen számlát talált, amely szintén Szentgyörgyi örökségének tudható be.

Adódik a kérdés, miért fogalmazott úgy évértékelőjében Márki-Zay Péter embere, Nagy János polgármester, hogy a helyiek elégedettek a munkájával, miután a napnál is világosabb: az elmúlt egy év bebizonyította, a Pest megyei város kiváló táptalajt jelent a baloldal számára, legalábbis ami a közpénzekkel való visszaélést jelenti.

Ladányi Sándor törvénytelen esete, Szentgyörgyi József tanácsadói, majd kabinetvezetői posztja csak a jéghegy csúcsa, hiszen a negyvenezres lakosú Szigetszentmiklóson az önkormányzat mellett kilenc albizottság működik – van úgy, hogy ülésenként egy-egy napirendi pontot tárgyalnak –, és van olyan bizottság, amelynek létszáma nagyobb a képviselő-testületénél. Utóbbi nem is csoda, a baloldal negyvennégy külsős bizottsági tagot hozott be, jut tehát hely és pénz mindenkinek, még az említett Ladányi lányának is. Az már csak hab a tortán, hogy a fizetési listán olyanok is vannak, akiket az elmúlt egy évben még csak nem is nagyon láttak az önkormányzat épületében: ilyen például az a Tétényi Éva is – Esztergom szintén bukott polgármestere –, aki Jószai Attila DK-s alpolgármester tanácsadójaként érkezett, pár hete pedig főépítészként „dolgozik” Szigetszentmiklós fejlődéséért.

A polgármesteri hivatalhoz közel állók szerint a Szigetszentmiklóst egy éve irányítgatni próbáló Összefogás-koalíción belüli ellentétek, illetve a széthúzás nem más, mint az önkormányzat átláthatóságát meghirdető alpolgármester és köre, valamint a Nagy János polgármestert hátulról irányító, Halásztelek után Szigetszentmiklóst egyszerűen csak egy nagyobb húsosfazéknak tekintő Szentgyörgyi és sleppjének marakodása a város irányítá­sáért, végső soron az MSZP és a DK közötti hatalmi harc az ellenzéki összefogáson belüli vezető szerepért.

Vántsa Botond, a Fidesz helyi elnöke és önkormányzati képviselője szerint egy év után ideje lenne a városért dolgozni és a baloldalon meglévő hatalmi harcot befejezni. A fejlesztések megtorpantak, és már ötletekkel sem állnak elő a várost vezetők, hogy mit szeretnének kezdeni Szigetszentmiklóssal, mivel azonban szóba sem állnak egymással, a helyi lakosok semmi jóra nem számíthatnak.

Kapcsolódó írásaink