Belföld

Emmi: Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata

A non-invazív lélegeztetőgépek használatáról a 200 főnél többet befogadó idősotthonokban az Operatív Törzs még május 5-én döntött, emlékeztet vasárnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hozzátéve, hogy országosan 15 ilyen intézmény van, közülük csak három nem igényelte ezeket a gépeket.

Emmi: Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata
Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek a rendkívül egyszerűen kezelhető berendezések a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig, emlékeztet az Emmi, kiemelve: e gépek működtetéséhez nincs szükség különösebb szaktudásra, nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

Az Emmi közleménye szerint 15 olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely 200 fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből három intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A három idősotthonból kettő a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény.
 

Kapcsolódó írásaink

A védekezés alapvető eleme a maszk használata

ĀSzlávik: A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni