Belföld

Szobrot kapott Teleki

Magyarország néhai miniszterelnökének a szegedi Szent Rókus-templom mellett lengyel kezdeményezésre állítottak emléket - mondta Kiss-Rigó László püspök

Fölavatták Teleki Pál néhai miniszterelnök egész alakos bronzszobrát csütörtökön a szegedi Szent Rókus-templom mellett – erősítette meg lapunknak Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi egyházmegye püspöke.

Szobrot kapott Teleki
A szobor jelkép értékű helyen, a Rókustemplom mellett áll
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A főpásztor elmondta: a szoboravatást kétnapos rendezvény kísérte konferenciával, kerekasztal-beszélgetéssel, szentmisével és orgonakoncerttel, az emlékművet pedig lengyel kezdeményezésre állították föl, amelynek koordinátora Karol Biernacki tiszteletbeli konzul, a Csongrád-Csanád Megyei Levéltár igazgatója volt.

Ünnepi szentmiséjén Kiss-Rigó László felidézte egy, a lengyel–magyar barátság napja alkalmából tett korábbi lengyelországi látogatását, valamint fölhívta a figyelmet arra, hogy szerinte az európai identitás haldokló emberhez hasonlít, akinek a magyarok és lengyelek próbálnak gyógyító terápiával segíteni, más nemzetek mégis bántják őket ezért. A megyés püspök elárulta: a szoboravatáson jelen volt Jan Michal Dziedziczak lengyel miniszter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Lőrinczi Zoltán nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkár is.

A Szegeder.hu hírportál tudósítása szerint Lezsák Sándor arról beszélt, szégyen, hogy Budapesten nem állíthattak Teleki Pálnak szobrot, „viszont a most leleplezett mű erősíti azt a szellemet, amit Szeged jelent a Kárpát-medencének”. Hozzátette: Teleki azt kérte egyik írásában, hogy merjünk magyarok lenni, ezért ő most azt kéri, merjünk Teleki Pálról beszélni, mert sokan eltorzítják a gróf emlékezetét. Jan Michal Dziedziczak lengyel miniszter emlékeztetett, hogy 1956-ban és 1981-ben is segítették egymást a magyarok és a lengyelek. Arról, hogy miért ezt a helyszínt választották, elmondta, a Rókus-templomnál gyűltek össze a segíteni akaró lengyelek és magyarok 1981-ben, amikor hadiállapot uralkodott Lengyelországban, a mű tehát szimbolikus helyre került.

Kapcsolódó írásaink

Száz éve alakult meg a Vitézi Rend

ĀHorthy Miklós kormányzó az ország nagybirtokosaitól azt kérte, hogy vitézi telkek készítése céljából ingyenesen földterületeket ajánljanak fel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom