Belföld

Bajkai István a DK-t egy bűnszervezetnek tekinti

Niedermüller Péter és Oláh Lajos nem mond le, nem vállal felelősséget

Bajkai István elképesztőnek tartja, hogy az erzsébetvárosi önkormányzatban történt bűncselekmény nyomán Niedermüller Péter és Oláh Lajos nem mond le.

Bajkai István a DK-t egy bűnszervezetnek tekinti
Bajkai István szerint sötét pártfinanszírozási ügy is lehet a háttérben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Napról napra újabb kérdések vetődnek fel, amióta Borka-Szász Tamást, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi önkormányzati képviselőjét, a kerület pénzügyi bizottságának elnökét tetten érték, miközben ipari mennyiségben lopta a VII. kerületi önkormányzat hálózatáról az áramot. Mint nagyon gyorsan kiderült, a DK-s politikus bitcoinbányászatot folytatott, amelyhez olyan speciális gépek kellettek, amelyek működése kizárta, hogy Nidermüller Péter polgármester és a Borka-Szász Tamás irodájában rendszeresen megforduló Oláh Lajos parlamenti képviselő ne tudott volna a párttársuk által folytatott tevékenységről. A csütörtöki lapszámunkban már részletesen bemutattuk a bitcoinbányászathoz szükséges eszközöket, azok beszerzési költségeit és működési körülményeit. Az pedig még érdekesebbé teszi a polgármester szerint „láthatatlan” tevékenységet, hogy az önkormányzat épületében nemrég tűz ütött ki, és a vizsgálat a hálózat túlterhelését jelölte meg a tűz okaként, ám ezt követően „sem tűntek fel” a túlterhelést előidézhető gépek. Tegyük hozzá, a DK Teréz körúti irodája ugyancsak az elektromos hálózat túlterhelése miatt égett le két évvel ezelőtt.

„Elképesztő, hogy nem mond le Niedermüller Péter és Oláh Lajos, sőt semmilyen felelősséget nem vállal a párttársuk által elkövetett bűncselekményért” – szögezte le Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a szerdai testületi ülést követően, ahol Niedermüller Péter polgármester minden kérdést elhárított a bűnténnyel kapcsolatban. Az önkormányzatnak küldött kérdéseinkre – amelyek az elmúlt esztendő informatikai fejlesztései­re, továbbá a korábbi és az elmúlt évi áramfogyasztásra vonatkoztak – csupán azt a semmitmondó választ kaptuk, miszerint: „Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az önkormányzat október 5-ig eszközölt valamennyi szerződése megtalálható a honlapon az üvegzsebben. Amíg a nyomozás nem zárul le, nem áll módunkban további információt adni.” A honlapon található adatok alapján azonban egyértelműen nem állapítható meg, hogy mennyivel is ugrott meg az önkormányzat épületében az áramfogyasztás, illetve a bitcoinbányászathoz szükséges gépek beszerzése milyen forrásból valósult meg.

„Meggyőződésem, hogy Borka-Szász Tamás egy katona a DK rendszerében, aki parancsokat hajt végre” – folytatta a gondolatmenetet a kormánypárti politikus, majd hozzátette: „Az egész ügy több szempontból is nagyon aggályos, nem csupán az áramlopás ténye elgondolkodtató, sőt talán az a legkisebb probléma az összefüggéseket látva. Az irodában elhelyezett gépek biztonsági kockázatot jelenthettek, ezeken keresztül az önkormányzat informatikai rendszeréhez és így az ügyfelek, az üzleti partnerek adatai­hoz is hozzáférhettek nemzetközi bűnözői csoportok. Legalább ilyen súlyos, hogy ez egy sötét pártfinanszírozási ügy is lehet, elképzelhetőnek tartom, hogy a DK így gyűjtött pénzt. A bitcoinbányászat során egy láthatatlan pénz keletkezik, amelyet sem az adóhatóság, sem a bankok nem látnak mint fizetőeszközt. A történtek után a magam részéről a DK-t egy bűnszervezetnek tekintem.”

Kapcsolódó írásaink

Áramot lopott a DK-s képviselő

ĀBorka-Szász Tamás irodájában bitcoin-bányát üzemeltettek a gépeken - Niedermüller nem kap levegőt - Fidesz: Erzsébetvárosban a baloldal korábban is lopott és most is lop