Belföld

Varga Judit: Tisztelet a Hősöknek, éljen a Haza!

„A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat” - írta pénteken Albert Camus A magyarok vére című kiáltványát idézve Varga Judit a Facebookon.

Varga Judit: Tisztelet a Hősöknek, éljen a Haza!
Varga Judit
Fotó: Facebook/Varga Judit

Ha a vírus és a betegségem nem szól közbe, akkor ma a leghűségesebb városban, Sopronban emlékeztem volna honfitársainkkal annak az októberi napnak a 64. évfordulójára, amikor a magyar nép a legsötétebb kommunizmus napjaiban, szembeszállva egy világhatalommal, azt mondta, elég volt - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A szabadságharc 13 napja alatt minden igaz embernek egy cél lebegett a szeme előtt: a független, szabad Magyarország - tette hozzá.

Objektum doboz

A tárcavezető felidézte: a magyar forradalomba beleremegett az akkori világrend, de a nyugati politika - mint oly sokszor a történelem folyamán - tétlen maradt.

„Európában ma is sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a magyar nép ezeréves történelme során mennyi mindent tett, mennyi mindent áldozott fel a keresztény Európáért, a szabadságért és a demokráciáért” - írta Varga Judit.

A miniszter szerint az 56-osok küzdelme nem volt hiábavaló: egyrészt 1956 nélkül nem lett volna 1989, másrészt az akkori hősök megtanítottak bennünket arra, hogy a hazaszeretetet és hazáért való cselekvő felelősséget minden generációnak kötelessége átadni a következőnek.

„A mi generációnk már csak a résztvevők visszaemlékezéseiből, megfakult filmkockákról és a könyvek lapjairól ismerheti a magyar történelem eme csodásan csillogó 13 napjának krónikáját. Most mégis rajtunk a sor, hogy hőseink emlékezete gyermekeinkben és unokáinkban is eleven fénnyel ragyogjon, hogy míg él magyar bárhol e világon, sose feledkezzünk meg Brusznyai Árpádról, Mansfeld Péterről, Tóth Ilonáról, Pongrátz Gergelyről, Szabó bácsiról és a sok ezer ismert és névtelen hősről, akik életüket és szabadságukat adták a független Magyarországért.

Tisztelet a Hősöknek, éljen a Haza!” - zárta bejegyzését a miniszter.

Kapcsolódó írásaink