Belföld

Politikai színtérré változtatták a Szent István Gimnáziumot

Ízléstelen demonstrációval készültek a nemzeti ünnepre a zuglói Szent István Gimnázium tanárai: piros-fehér szalagokkal tekerték körbe az államalapító szobrát, ezzel jelezve, hogy kiállnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló diákok és dolgozók mellett.

Politikai színtérré változtatták a Szent István Gimnáziumot
A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az SZFE-s diákok „Független Szabad Egyetem” nevű Facebook-oldalán megjelent közleményben a zuglói tanárok arról írtak, a közoktatásban nem sikerült az összefogás, ezért támogatják a színművészetiseket.

Az eredeti bejegyzést azóta eltávolították, a hír azonban több közösségi oldalon megjelent és felháborodást okozott, hogy egy tantestület nyíltan beviszi a politikát az iskolába.

Eközben – ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk – a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése megállapította, hogy az SZFE dolgozói által indított sztrájk jogellenes.

Az intézmény új vezetése közölte, az SZFE Sztrájkbizottságának két követelése már teljesült, sőt a tíz százalékos béremelésen felül további harminc százalékos béremelést kapnak január elsejétől az egyetem dolgozói, valamint a korábbi munkarend szerint folyhat tovább a munka.

Azonban „a további hat pont alapján indított sztrájkot a Törvényszék végzése minden pont esetében, egytől-egyig jogszabályellenesnek ítélte„ – írták, hozzáfűzve, az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében azt is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk megkezdését kötelezően megelőző egyeztetésre lejárt volna. ”A Sztrájkbizottság tagjai jogellenes sztrájkba hajszolták bele az SZFE munkavállalóit„ – hangsúlyozták.

Kapcsolódó írásaink

Döntés előtt az SZFE hallgatói

ĀA diákoknak választani kell kuratórium által biztosított akkreditált képzés vagy a Karácsony Gergelyék által ígért tanfolyamot között