Belföld

Őrzi vezető pozícióját a Fidesz

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 32 százalék - derült ki a Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Őrzi vezető pozícióját a Fidesz
Stabilan tartja előnyét a Fidesz
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A teljes népességen belül a DK népszerűsége 10 százalékon áll, a Momentum és a Jobbik helyet cserélt: a Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. Az MSZP 5 százalékon maradt, négy párt (LMP, Párbeszéd, Mi Hazánk, Kétfarkú Kutyapárt) 2-2 százalékon áll. A pártnélküliek aránya 31 százalék, tudatta a 24.hu

A biztos pártválasztóknál a Fideszt 49, a DK-t 17, a Jobbikot és a Momentumot 10-10 százalék támogatja a Závecz legfrissebb adatai szerint. Az elkötelezett szavazóknál az MSZP 6, a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékot ér el. A biztos pártválasztók körében augusztus óta nem csökkent a Fidesz-tábor, aminek az az oka, hogy szavazói az átlagosnál jóval aktívabbak.

Az intézet emlékeztet rá hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején nőtt a Fidesz-tábor. Akkor különösen a vidéki városokban, a  diplomásoknál és a 40 év alattiaknál volt látványos a bővülés.

A vidéki városokban és Budapesten is 8 százalékponttal lett kisebb a Fidesz-tábor mérete, miközben a falvakban 2 százalékponttal erősödött a kormánypárt. A változások miatt jelenleg településtípus szerint nem egyenletes a Fidesz beágyazottsága (Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos).

Az adatfevétel október 5-e és 15-e között zajlott ezer olyan  ember megkérdezésével, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás adatai legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. 

Kapcsolódó írásaink