Belföld

Niedermüller Péter hallgat a DK-s bitcoinbányáról

A kriptovalutát „termelő” nagy teljesítményű gépekben sok ventillátor dolgozik, hangosak

A botrányos áramlopást követően első alkalommal tartott testületi ülést tegnap az erzsébetvárosi önkormányzat, ám Niedermüller Péter polgármester minden kérdést elhárított a nyomozással kapcsolatban, lapunk ezzel kapcsolatos kérdéseire sem kívánt válaszolni.

Niedermüller Péter hallgat a DK-s bitcoinbányáról
A bitcoin gyakran sötét ügyletek valutája, Niedermüller is bajba kerülhet
Fotó: MH/Purger Tamás

Megírtuk, azzal gyanúsít a rendőrség egy DK-s képviselőt a VII. kerületi önkormányzatnál, hogy áramot lopott. Borka-Szász Tamás, a párt erzsébetvárosi elnöke önkormányzati irodájában egy erre a célra kifejlesztett számítógéppel bitcoint, azaz kriptovalutát bányászott. Niedermüller Péter polgármester sem a tegnapi testületi ülésen nem válaszolt a Fidesz képviselőinek kérdéseire, sem utána az újságírói érdeklődésre, és lapunk megkeresésére sem reagált. Szerettük volna megtudni Niedermüller Pétertől, hogy az eltelt egy esztendőben, amióta ő a kerület polgármestere, volt-e számítógép- vagy egyéb informatikai beszerzés, fejlesztés az önkormányzatnál. Ha történt ilyen, akkor milyen értékben valósult meg? Mennyi volt az önkormányzat 2018-as, illetve 2019-es áramköltsége, és mennyi eddig az idei? Van-e adatuk arról, mennyivel növekedett ez a költség az önkormányzat épületében az elmúlt tizenkét hónap során?

Az illegális szálakkal átszőtt bitcoinbányászat igen drága, bár jelentős bevétellel kecsegtető tevékenység, amit megkérdezett szakértőnk szerint nem lehet titokban folytatni. Egy jobb minőségű, a bitcoinbányászat során használható videókártya alsó ára kétszázötven–háromszázezer forint, és ahhoz, hogy minimálisan megérje a világhálón pénzt „termelni”, legalább négy darabot kell belőle vásárolni – mondta a szakértő. A munkát végző számítógép speciális alaplapja és egyéb kiegészítői – ha úgynevezett félipari megoldásokat választunk – kétszázezer forintnál kezdődnek, tehát egy szerény „bitcoinbányáért” is minimum 1,2 millió forintot kell fizetni. Ha eltekintünk a virtuális pénz árfolyamának hektikus mozgásától, és annak középértékét vesszük alapul, akkor egy ilyen beruházás nagyjából egy esztendő alatt térül meg.

A példaként említett négy videókártyás gép egy óra alatt nagyjából egy kilowatt áramot fogyaszt – ez egy év alatt hozzávetőleg háromszázharmincezer forintos kiadást jelent. A tizenkét kártyával számolva ez egymillió forint. A berendezések által termelt nem kevés hőt valahová mindenképpen el kell vezetni, egy négy videókártyás gépben minimum tizenegy ventillátor dolgozik, így rendkívül hangos. A bitcoinbányászatot szakértőnk szerint nyolc videókártya alatt nincs értelme elkezdeni, de a merészebbek több tucatot is használnak belőle. „Az igazán nagypályások pedig nem a videókártyák alsó, kétszázötven–háromszázezer forintos szegmenséből válogatnak, hanem megveszik a félmilliós vagy annál is drágább darabokat.” Ilyenkor a beruházási költségek magasabbak, de hamarabb megtérül a befektetés.

Arra a kérdésre, vajon hazánkban mennyien foglalkoznak bitcoinbányászattal, nem tudott felelni, azonban megjegyezte: árulkodó, hogy a jobb videókártyákból rendszeresek a hiányok. „Ennyi PC-gamer, azaz kvalitásos videókártyát használó számítógépes játékos egy népesebb államban sincs, nem hogy nálunk” – állapította meg. Arról is beszélt, ha valaki ügyes, akkor egy négykártyás bányát képes egy hagyományos PC házába bezsúfolni, de inkább ennek a méretnek a duplájára van szükség.

E sorok írásakor 7665 dollárt, azaz 3 810 865 millió forintot ér egy bitcoin. A bányászat lényege, hogy a gépet üzemeltető a bitcoinhálózat rendelkezésére bocsátja a számítástechnikai kapacitását, s ezért cserében bitcoint, kriptovalutát kap.

Kapcsolódó írásaink