Belföld

Gulyás: Sikeres volt az egészségügy felkészítése

A kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen - akár nyugatra, akár keletre -, Magyarország az elsők között vásárolhasson belőle - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Gulyás: Sikeres volt az egészségügy felkészítése
Egyelőre nem tervezi a kormány a digitális oktatásra való áttérést, szögezte le Gulyás Gergely a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a világban mindenhol romlik a járványhelyzet, Magyarország sem kivétel, a megbetegedések és az elhunytak száma is nő. Az egymillió lakosra vetített uniós fertőzési adatokat nézve 8 ország van Magyarország előtt, 18 pedig mögötte. A haláleseteknél az EU 27 tagállamának átlaga egymillió főre vetítve 357 halott, Magyarországon 129.

Műtéteket nem kell egyelőre halasztani, a kórházi ágyak 47 százaléka egyelőre szabad, aki pedig koronavírus-megbetegedés miatt kórházba kerül, annak biztosított a lehető legmagasabb színvonalú ellátás.

„Az egészségügy felkészítése sikeres volt: sikerült a tárgyi feltételeket biztosítani a védekezéshez, emellett erkölcsi megbecsülésünk mellett az anyagi megbecsülést is ki tudjuk fejezni az ágazati béremeléssel” - emlékeztetett Gulyás.

 Arról is beszélt, hogy az ápolók fizetése november 1-jétől 20 százalékkal nő, amelyet 2022. január 1-jén további 30 százalékos emelés követ. Ez a 2018-as bérekre vetítve azt jelenti, hogy összesen 72 százalékos béremelés lesz az ágazatban - közölte, emlékeztetve, hogy idén egyszeri, 500 ezer forintos juttatást is biztosítottak az egészségügyi dolgozóknak.

Az orvosbérek emeléséről a miniszter kiemelte, hogy a magyar politikában régóta nem tapasztalt egyetértéssel, egyhangúlag fogadták el azt a bértáblát, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javasolt. A részletekről tárgyalnak a MOK-kal és a háziorvosi szervezetek képviselőivel, hogy mindenkire kiterjedő szabályt alkothassanak - tette hozzá, megjegyezve: nem látnak olyan pontot - például a másodállásról vagy a kirendelésről -, amely esetében ne lehetne megnyugtatóan rendezni a kérdéseket a részletszabályok kidolgozásakor. Reményei szerint a háziorvosokkal kapcsolatos javaslatokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány.

Azt a felvetést, hogy az elmúlt 14 nap „gördülő átlaga” alapján Magyarországon a harmadik legrosszabb a járványhelyzet Európában, Gulyás Gergely úgy értékelte: ez a statisztika egy pillanatképet jelöl, sok értelme ezért nincsen, az adatokat egészében érdemes nézni.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta: a beszerezett gépek szükség esetén bevethetők, nem tud arról, hogy bármilyen adminisztratív vagy technikai akadálya lenne a használatuknak.

Magyarország 6.5 millió adag
vakcinához jut, ha az elkészül

A miniszter elmondta: ha készen lesz az oxfordi egyetem Covid-19 elleni vakcinája, Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut, ami 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak.. „Arra kértük az operatív törzset, hogy szakértők vizsgálják az orosz és a kínai vakcinákat, s ha ezek hatékonynak bizonyulnak, akkor azokból is vásárolunk” - mondta a miniszter.

Mindenki oltassa be magát influenza ellen

Gulyás Gergely mindenkit arra kért, hogy ha teheti, oltassa be magát az influenza ellen, hiszen a koronavírus akkor igazán veszélyes, ha más betegséggel együtt jár. A miniszter leszögezte: ha kétszer annyian oltatják be magukat, mint a korábbi években, akkor is van elegendő vakcina, ha pedig még ez sem lesz elegendő, a kormány külföldről szerez be további mennyiséget. Jelenleg 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, de ha az igények ezt meghaladják, beszereznek még, illetve gyártanak.

A SZÉP-kártyákra jövőre
is az idei szabályozás vonatkozik

„Mindenkit arra kérünk, hogy idén ne menjen külföldre síelni” - mondta Gulyás annak kapcsán, hogy a kormány 2021-re is kiterjeszti az idei Szép-kártya szabályokat, melyek értelmében éves szinten legfeljebb 800 ezer forint juttatható így a munkavállalóknak. A döntés célja, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon. A döntés értelmében a szálláshely alszámlára 400 ezer, a vendéglátás alszámlára 265 ezer, a szabadidő alszámlára pedig 135 ezer forint tölthető fel.

Mint mondta, egyelőre bizonytalan, mikor indulhat meg a turizmus külföldre, illetve külföldről, ez vélhetően akkor lesz meghatározható, ha már lesz vakcina. Ugyanakkor jó lenne, ha a belföldi turizmus addig sem állna le, és minél többeknek lenne lehetőségük hazai szállás-, illetve vendéglátóhely igénybevételére - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem tervezi a kormány a digitális
oktatásra való ismételt átállást

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva tagadta, hogy létezik olyan kormányzati terv, amely szerint az őszi iskolai szünet után digitális formában folytatódna az oktatás.

Pillanatnyilag a kormány elkötelezett amellett, és ennek megfelelően a terveink is azok, hogy az iskolák normálisan működjenek, és az őszi szünetet követően is a jelenlegi normális rendben folytatódjon az oktatás - jelentette ki.

Az iskolákban alkalmazott óvintézkedésekre utalva hozzátette: az elmúlt két hónap bizonyította, hogy még ilyen körülmények között is lehet az iskolákat működtetni.

A miniszter a járványcsúcsot illetően jelezte: az orvosi vélemények széttartóak, ezért a kormány nem akar jóslásokba bocsátkozni.

Tagadta azokat a híreket, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársait a Sanofi Vaxigrip Tetra nevű vakcinájával oltották be.

 Közölte: a médiahatóság dolgozói magyar gyártású, háromkomponensű oltást kaptak.

Kérdésre kitért arra is, hogy a miniszterelnököt a magyar gyártású vakcinával oltották be.

Az EU-t a közép-európai államok zsarolhatósága érdekli, nem az emberi jogok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva súlyos ügynek nevezte a Belgiumban tisztázatlan körülmények között meghalt szlovák állampolgár ügyét, és úgy vélte: amikor nem politikai fegyverként, zsarolásra akarják használni a jogállamiságot, akkor az Európai Bizottság és számtalan EU-s állam kevésbé érdeklődik annak valós tartalma iránt.

Hozzátette: az, hogy ennek az ügynek nem lett uniós szinten következménye, jól mutatja, hogy az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolásának lehetősége érdekli, és a legcsekélyebb mértékben sem az alapvető emberi jogok.

A kibocsátáscsökkentési célokat mindenkinek be kellene tartani

Az uniós kibocsátáscsökkentési célokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, mindenkinek be kellene tartania a 2030-as vállalásokat, Magyarország ebben jól áll, ez negyven százalékos kibocsátáscsökkentést jelent az 1990-es szinthez képest.     

Németország, vagy Svédország közelében sincs a vállalások teljesítésének - tette hozzá. Elmondta, nehéz úgy tárgyalni a 2050-es célokról, hogy a nagy, gazdag alapítóállamok lábbal tiporják a 2030-as megállapodást.

Szerinte egyelőre kérdéses, hogy megvalósul-e egyáltalán az uniós Next Generation-alap.

Magyarország nem tartja helyesnek, ahogy az EU kezeli a válságot, de támogatja a közös hitfelvételt a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás miatt - mutatott rá. Hozzátette: minden tagállamnak feladata, hogy a lehető leghatékonyabban használja majd fel a forrásokat, a programokról a jövő héten kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Alapos a gyanú, hogy
egy DK-s politikus lopott

A miniszter több kérdést kapott fővárosi ügyekkel kapcsolatban. A DK áramlopással vádolt önkormányzati képviselőjéről szóló kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: alapos a gyanú, hogy a DK-s politikus lopott és bűncselekményt követett el, ebben az esetben pedig a hatóságok feladata, hogy eljárjanak.

Az ügy politikai következtetéseit úgy összegezte: a korrupcióról beszélő pártoknak érdemes lenne először a saját soraikban körülnézni.

Az ügy kapcsán a minisztert kérdezték a kriptovaluták szabályozásáról is, amire azt mondta, az unió dolgozik az egységes szabályozáson, mivel határon átnyúló szolgáltatásokat is érint a kérdés.

Gulyás Gergely a 3-as metró felújításáról elmondta: ez a projekt teljes egészében a főváros hatáskörébe tartozik, és bíznak abban, hogy a főváros képes megvalósítani.

Megjegyezte: az állam felajánlotta, hogy több ügyben próbál segíteni a fővárosnak, hogy ne kelljen eladósodnia, de erre a főváros egyelőre nem adott választ.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely a Kormányinfón
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A minisztert arról is kérdezték, hogy több fideszes politikus, köztük ő sem indul egyéni körzetben 2022-ben Budapesten, amit Karácsony Gergely főpolgármester úgy kommentált, hogy a Fidesz feladta a fővárost.

Gulyás Gergely erre úgy reagált: a legkevésbé kedvező budapesti közvélemény-kutatások is 41 százalékos népszerűséget mérnek a Fidesznek, a főpolgármester pártja pedig vagy mérhetetlen, vagy 1-2 százalékon áll, ezért a helyében visszafogottabban kezdene esélylatolgatásba.

Hozzátette: nem újszerű állítás, hogy a kormány tagjai és a frakcióvezető igen jelentős személyes részvétellel igyekszik ott lenni a kampányban, egyéniben pedig olyan jelöltek fognak indulni, akinek jó esélyük van arra, hogy a lehető legtöbb szavazatot megszerezzék.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e további hasonló döntés Budapesten, azt mondta: nem számít további meglepetésekre. Kitért arra is: a Fidesz elnökségének döntése volt, hogy ne induljon, ha ő dönthetett volna, akkor ismét indul.

Járványhelyzetben a központi rendezvények elhalasztása a felelősségteljes magatartás

Az október 23-i rendezvényekről közölte: azért nem szerveznek központi eseményeket, mert a jelenlegi helyzetben ez a felelősségteljes magatartás, de a gyülekezés joga biztosított, így bárki szervezhet rendezvényeket, akár az is, aki korábban erőszakot alkalmazott tüntetők ellen.

Az SZFE ügyében a kormány nem tárgyalófél

Gulyás Gergely a Színház-és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult "patthelyzetre" vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a kormány nem tárgyalófél, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mielőbb megegyezés lesz a kuratórium és hallgatók, illetve a tanárok között.

Kijelentette: a kormánynak nincs politikai célja az ügyben, hanem azt szeretné, hogy minél színvonalasabb színművészeti oktatás legyen Magyarországon, és az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a kuratóriumnak biztosította is.

Arra a felvetésre, hogy Szarka Gábor kancellár szerint népegészségügyi okokból is sor kerülhet az egyetemi épületek kiürítésére, Gulyás Gergely azt mondta: a népegészségügyi okok nem politikai kérdésként merülnek fel, ha ugyanis valahol koronavírus vagy más fertőzés terjed el, akkor a népegészségügyi szabályok határozzák meg, mire van lehetőség és mire nem.

Jelezte: eddig többször volt fertőzés, de a hatóságok soha nem ítélték ezt olyan súlyosnak, hogy ebben a formában fel kellett volna lépni.

Azt, hogy a zuglói Szent István Gimnázium tantestülete kiállt az SZFE mellett, a miniszter úgy kommentálta: egy szabad országban mindenki olyan formáját választja a véleménynyilvánításnak, amelyet magához és a helyzethez méltónak talál.

Minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához

A miniszter rámutatott, Magyarországon még a balliberális koalíció fogadott el jogszabályt az azonos neműek élettársi kapcsolatáról, és ahhoz a kabinet nem nyúlt.

Hozzátette: örökbefogadásra nincs lehetősége a meleg pároknak, elsősorban házastársak fogadhatnak örökbe gyermeket, mivel minden gyermeknek joga van egy anyához és egy apához. Kitért arra is, hogy a családtámogatási rendszer Magyarországon szinte egészében a gyermekhez kötött.

Kérdezték arról is, hogy nyolc civil szervezet fordult az ombudsmanhoz, mert szerintük gyűlöletkeltő Orbán Viktor miniszterelnöknek egy mesekönyv kapcsán megfogalmazott nyilatkozata, miszerint Magyarország türelmes a homoszexualitással szemben, amíg békén hagyják a gyerekeket.

Gulyás Gergely kifejtette: egyszerűen másképp gondolkodnak erről a kérdésről, senkinek semmi köze nincs ahhoz, ki hogyan éli a magánéletét.

Az államnak azonban a gyermekek ép és egészséges testi fejlődéséhez van köze, és ezt a kormány családban képzeli el - magyarázta.

Az űrprogramról szóló kérdésre azt mondta: Magyarország ambiciózus ország, de nincsen olyan illúziója, hogy a legnagyobb országokkal versenyezhetne, ugyanakkor fontos, hogy legalább régiós összehasonlításban ne maradjon le.

Sok tudásintenzív, hight-tech szektor függ össze az űrkutatással, ezért jó, ha Magyarország tud fejleszteni ezen a területen is - vélekedett.

A ferihegyi repülőteret illetően kifejtette: soha nem értettek egyet az eladásával, és örülnének, ha magyar tulajdonba kerülne.

Még ha az állam nincs is abban a helyzetben, hogy megvegye a repülőteret, ha részben vagy egészben magyar tulajdonba kerül, azt üdvözlik - mondta.

Gulyás Gergely közölte: egyelőre nincs konkrét időpontja Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök következő találkozójának, ez sok mindentől függ, így a járványhelyzettől is.

Volt kérdés arról is, mennyit fizetett az állam azért, hogy november 8-án Budapest legyen az MTV European Music Awards egyik házigazdája. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MTV-vel kötött szerződés miatt nem beszélt konkrét összegről, mondván szigorú menetrend szabja meg az esemény kommunikációját.

Ugyanakkor közölte, óriási turisztikai lendületet adhat a műsor a magyar fővárosnak, ezért pályázta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A koronavírus-járvány miatt még 2021 is nehéz lesz, és amikor újraindul a turistákért a verseny, a MTV díjátadója versenyelőnyt jelenthet Budapestnek - részletezte.