Belföld

Felfüggesztette az ügyvédi kamara Gyurcsány ügyvédjét

Felfüggesztette a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságát a Vas Megyei Ügyvédi Kamara.

Felfüggesztette az ügyvédi kamara Gyurcsány ügyvédjét
Gyurcsány ügyvédje dühös a döntés miatt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője több ízben is a Vas Megyei és a Magyar Ügyvédi Kamara etikai bizottságához fordult Czeglédy Csaba miatt: már 2018 márciusában kezdeményezte a felfüggesztését, azt követően, hogy a baloldali politikus, Gyurcsány Ferenc ügyvédje ellen vádat emeltek bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.  Budai akkor azzal indokolta az indítványt, hogy Gyurcsány ügyvédjét  köztörvényes bűncselekményekkel vádolják, amelyek büntetése többévi börtön is lehet. Így meglehetősen abszurd, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi munkát láthat el, önkormányzatokat képviselhet és költségvetési iratanyagokhoz férhet hozzá, miközben költségvetési csalás ellene a vád.

Mindezek mellett Czeglédyt korábban már jogerősen elítélték.

Gyurcsány ügyvédje a közösségi oldalán reagált a kamarai döntésre, bírálva az országos kamarai elnököt, Bánáti Jánost. támadja.

Czeglédy tudatta, hogy megtámadja a határozatot, és párjával közös irodája addig is folytatja a munkát, továbbra is teljesítik a megbízásaikat, legfeljebb ő személyesen nem áll védencei, ügyfelei mellett a bírósági tárgyalásokon.

Legutóbb Budai akkor írt a kamarának, amikor kiderült, hogy a Czeglédy-ügyben egy Binszki József nevű ügyvéd úgy vállalta el három vádlott védelmét, hogy előtte velük érdekellentétben álló, beismerő vallomást tett, és ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt. Budai Gyula szerint  Binszki József, aki amúgy a DK politikusa, trükkel, szándékosan akasztotta meg a Czeglédy elleni büntetőeljárást.

Budai Gyula akkor azt mondta a PestiSrácok.hu-nak: a Magyar Ügyvédi Kamarának Binszki és Czeglédy kamarai tagságát is fel kellene függesztenie; ehhez törvényi lehetősége és módja is van, mégsem tesznek semmit. Egy legalább tíz-tizenöt évnyi börtönbüntetéssel fenyegetett vádlott önkormányzatokat képviselhet, bizalmas információkhoz és adatokhoz juthat, ami nonszensz - mondta Budai Gyula.A Vas Megyei Ügyvédi Kamara most úgy döntött, felfüggeszti Czeglédy Csaba kamarai tagságát. Ez pedig azt jelenti, hogy bár mint minden eljárás esetében, ebben is van lehetőség jogorvoslatra, ha a felfüggesztés érvénybe lép, onnantól fogva Czeglédy Csaba nem folytathat ügyvédi munkát.

Ez komoly gondot jelenthet majd az ügyvéd-politikusnak, aki a mai napig több vezető ellenzéki politikust, sőt önkormányzatot képvisel. Az önkormányzati választások után baloldali vezetésű önkormányzatok adtak feladatokat Czeglédy társával közös ügyvédi irodájának. Niedermüller Péter és László Imre DK-s fővárosi polgármesterek rögtön többet is, nemcsak a peres ügyekben való képviseletre, hanem átvilágításra is. A Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodát ezen megbízások után évi több millió forint megbízási díj illeti, közpénzből. Csak Erzsébetváros négy szerződéssel összesen ötvenmilliót fizet ki a költségvetési csalással vádolt ügyvéd irodájának. Újbuda is három szerződést kötött az irodával, amelyek alapján tavaly októbertől 2021. január végéig legkevesebb húszmillió forintot fizetnek ki Czeglédyéknek.

Ugyan két évet kellett várni, hogy érdemben foglalkozzanak az üggyel, de jobb későn, mint soha – mondta Budai Gyula a Pesti Srácoknak.

Czeglédy Csaba a közösségi oldalán támadta meg az amúgy baloldali szimpátiájáról ismert Bánáti Jánost (2002 után a baloldali kormányok alatt igazságügyi miniszterként is szóba került a neve), a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, akit „hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak” nevezett.

Bánáti  egyébként a Pesti srácoknak azt mondta: eddig még nem is értesült a döntésről. Azt nagyon frissen hozta a Vas Megyei Kamara, az országos kamara még nem kapott erről tájékoztatást. 

Kapcsolódó írásaink