Belföld

Kásler: Van és lesz elég kórházi ágy

Teljes határozottsággal mondom, hogy igen: van és lesz elég kórházi ágy. A betegek elhelyezésének legfontosabb rendezőelve az, hogy minél kevesebb kórházba kerüljenek fertőzöttek - mondta Kásler Miklós az Életközelben című műsor legújabb adásában, ahol az új gyorstesztek bevezetése mellett beszélt az orvosok átirányításáról, majd október 23-a kapcsán nemzeti összefogásra buzdított.

Kásler: Van és lesz elég kórházi ágy
Kásler: A betegek elhelyezésének legfontosabb rendezőelve az, hogy minél kevesebb kórházba kerüljenek fertőzöttek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A miniszter közölte, a PCR teszt mellett a mentősök már antigén alapú gyorsteszteket is használnak, ami 15 perc alatt ereményt ad a vizsgált személy fertőzöttségéről. A mentősök esetében ez azt jelenti, hogy még a kórházba érés előtt kiderül a szállított személyről, hogy fertőzött-e, így a kórházban már rögtön az ellátás végső helyére lehet vinni - tette hozzá.

Kásler Miklós a kórházi ágyak számával kapcsolatban újfent leszögezte: van és lesz elég kórházi ágy. A betegek elhelyezése tervszerűen történik, melynek legfontosabb rendezőelve az, hogy elkerüljék a kórházakban kialakuló fertőzési gócokat.

A kórházakat három lépcsőben léptetik be a járvány elleni küzdelembe, melynek harmadik fázisa az összes kórházi ágy 20 százalékának felhasználása - mondta, s emlékeztetett: a kórházi ágyak 47 százalékán jelen pillanatban sem fekszik beteg

Az orvosok átirányításáról elmondta, ez a szám rendkívül csekély, még az intenzív terápiás orvosok esetében sem éri el a másfél százalékot. Az átvezénylés folyamata megterhelő, de az orvosi foglalkozás azért hivatás, mert áldozatokat igényel, és az orvos áldozatokat hoz. Ez a klasszikus orvosi tradíció - mutatott rá.

Az október 23-ai évforduló közeledtével emlékeztetett, 1956-ban a nemzet rendkívül fegyelmezetten, képességeinek és gondolkodásának legnemesebb tartalmait mutatta fel. Mi most azt tehetjük, hogy távolságot tartunk, maszkot viselünk, kerüljük a tömegeket, fegyelmezetten viselkedünk. Így foghatunk össze a nemzet érdekében.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink