Belföld

Az ellenzéki politikusok bűntetteiről tilos beszélni

Hadházy Ákos a Bíró Lászlóra tett állításai miatt nemkívánatos személy lett a ballib pártok elnökeinek szemében

Úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok vezetői könnyebben megbocsájtanak egy antiszemita, rasszista, a dolgozóit kihasználó, gazdasági visszaélésekkel vádolható embernek, ha az baloldalinak vallja magát, mint a balliberális oldal ikonjának, ha az a saját politikusaikat kritizálja.

Az ellenzéki politikusok bűntetteiről tilos beszélni
Fotó: MH/Katona László

Amióta a szerencsi országgyűlési képviselő-választáson Koncz Zsófia (Fidesz–KDNP) győzedelmeske­dett, a baloldalon elszabadultak az indulatok. A választást követően Hadházy Ákos független parlamenti képviselő jelentette be, hogy már a kampány során a Bíró Lászlót támogató pártok elnökeinek tudomására hozta a jelölt gazdasági visszaéléseit. Ezt azóta valamennyi balliberális párt vezetője cáfolta. A DK-s Vadai Ágnes határozottan kijelentette, hogy pártelnökük, Gyurcsány Ferenc semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Mint ismert, felmerült a gyanú, hogy az ellenzéki pártok összefogásával támogatott, jobbikos Bíró által irányított szövetkezet számára a bérgarancia-alapból biztosított ötvenmillió forintos támogatást más célra használta fel a gazdasági társaság. Hadházy szerint – ha maguktól nem is tudtak Bíró visszaéléseiről – az általa küldött tájékoztatóból egyértelműen értesülhettek erről a pártelnökök. A független képviselő szerint a választási kudarc óta csak kríziskommunikációt folytat a baloldal, pedig a közösségi honlapján megosztott dokumentumok szerinte bizonyítják, hogy a szociális szövetkezethez érkezett támogatás töredéke ment fizetésekre – még az alapítók is kaptak bért. Hadházy megfogalmazása szerint nagyobb részt „kamu” célokra, vagy saját vagy egyéb gyanús cégekhez került a pénz: „ötmillió nyilvánosság biztosítására saját cégnek, marketingre egy rejtélyes budapesti cégnek, ötmillió projektmenedzsmentre. Bíró saját cége – a Hunola Kft. – számlázott, illetve elmondása szerint havi kétszázezer forint fizetést kapott a menedzselésért” – írja Hadházy.

A korrupció kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök határozottan felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki gazdasági bűncselekményre utaló dokumentumokkal rendelkezik, köteles feljelentést tenni a nyomozó hatóságnál.

Mivel Bíró már hírül adta, hogy feljelentést tesz Hadházy ellen rágalmazásért, ezért az országgyűlési képviselők ügyeiben eljáró Központi Nyomozó Főügyészséghez fordultunk, amelynek tájékoztatása szerint „a megjelölt ügyben korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt egy magánszemély tett feljelentést”. Azaz Bírótól nem érkezett feljelentés az eljáró hatósághoz. Hadházyt is megkerestük, hiszen ő is feljelentést ígért éppen az ellene fellépő Bíróval szemben, ám megkeresésünkre lapzártánkig a független képviselő nem reagált.

Hadházyval szemben azonban kialakulóban van a baloldali népfront, egyik ellenzéki párt sem vesz részt az általa október 23-ra az MTVA székházához tervezett demonstráción. Sokat elárul Bősz Anettnek, a liberálisok DK-frakcióban ülő elnökének véleménye: „Hadházy az elmúlt napokban cserbenhagyta az ellenzéket”.

Kapcsolódó írásaink