Belföld

Orbán: A Jobbik két dolgot nem tud; nyerni meg veszíteni

A baloldal két dolgot nem tud; nyerni meg veszíteni - jelentette ki a Magyar Országgyűlésben Orbán Viktor.

Orbán: A Jobbik két dolgot nem tud; nyerni meg veszíteni
Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök az azonnali kérdések órájában Jakab Péter és Szilágyi György, a Jobbik két képviselője kérdésére válaszolt. A jobbikosok azonnali kérdését Jakab Péter, a párt elnöke vezette elő; azt kérdezte, hogy „milyen a félelmen és szegénységen vett győzelem íze”, a borsodi időközi választás kapcsán.

„Köszönjük a gratulációkat” - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök válaszában, hozzátéve: „hallgatjuk önt, és nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk”. Sírni is volna ok - mondta -, mert ahogy Jakab Péter beszél a borsodi emberekről, több mint megalázó.

„Azért vesztették el a választást, mert önök így beszélnek a borsodi emberekről, és pontosan azt gondolják róluk, amit most ön itt elmondott” - jelentette ki, szánalmasnak, nevetségesnek minősítve a frakcióvezető szavait. „Most, hogy így lebontották a kétharmadot, a Gyalog galopp Fekete lovagja jut eszembe. Egyezzünk ki döntetlenben” - mondta a kormányfő.

Jakab viszontválaszában „krumplikirálynak” nevezte a kormányfőt és egy zsák burgonyát akart neki átadni.

„Szánalmas és nevetséges, amit Jakab Péter előadott”
„Szánalmas és nevetséges, amit Jakab Péter előadott”
Fotó: Fischer Zoltán/ Miniszterelnök

Orbán Viktor viszonválaszában úgy fogalmazott: „remélem, a krumpliért fizettek, ha már a varrónőket elfelejtették kifizetni”. A miniszterelnök biztosította Szerencs választókörzetének összes lakóját, hogy ezután is számíthatnak a Fidesz-KDNP-re, és mindent megtesznek a térség felemeléséért.

Végül azt mondta a Jobbiknak: „önök azt mondták, remélik, méltósággal veszítjük majd el a kétharmadot. Nem veszítettük el, azt viszont látom, hogy önök két dolgot nem tudnak, nyerni meg veszíteni”.

Szakács László, az MSZP politikusa a lakhatási nehézségekről kérdezte Orbán Viktort, számon kérve, hogy miért nem bontja fel a kormány a már aláírt megállapodást az EBRD-vel, amely a szocialista politikus szerint szembemegy a magyar családok érdekeivel.

A miniszterelnök reagálásában azt javasolta az MSZP-s képviselőnek, tanulmányozza át újra a dokumentumot, már csak azért is, mert éppen néhány napja vetettek ki újabb bankadót, illetve emelték azt meg, és szedtek be 50 milliárd forintot válságkezelésre.

Objektum doboz

Válaszában azt mondta, hogy a hitelmoratórium fennmarad: januártól a leginkább bajbajutottaknak továbbra is halasztási lehetőségük van. Szakács László valamiért elégedetlen a bankadóból befolyt 50 milliárd forinttal - fogalmazott a kormányfő, aki szerint ennek oka, hogy Szakács László a bankadóbevezetést nem szavazta meg.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője a koronavírus-járvány kapcsán azt firtatta, hogy miért csökken Magyarországon a tesztelések száma szeptember óta, miközben egyre erősebben tombol a járvány.

Orbán Viktor válaszában elmondta: 1896 főt kezelnek jelen pillanatban kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen, s együttérzését fejezte ki azok iránt, akik bajban vannak. A PCR-tesztekről szólva elmondta: a járványügyi szakemberekkel nyomon követik az új tesztelési módszereket, mert az illetékesek szerint az antigén tesztek a PCR-tesztekkel hasonló megbízhatósággal működnek, így ennek bevezetése is megtörténik, „talán már a holnapi napon is”.

Objektum doboz

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője ugyancsak a pandémia kapcsán kérdezte a kormányfőt. Az Alföld vízhelyzetének gondjait ecsetelte, hozzátéve: milliárdos nagyságrendben van szükség források bevonására a helyzet rendezésére.

Orbán Viktor válaszában leszögezte: amikor a baloldal megkérdőjelezi annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és mikor kell tesztelni, akkor nem a kormányt, hanem a szakembereket támadja. „A tesztek támadása valójában a járványügyi szakemberek döntésének támadása” - pontosította a kormányfő.
A vízügyi gondok kapcsán kifejtette, hogy ezek részleteinek megoldása nem a kormányfő feladata.

Objektum doboz

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője először gratulált a kormányfőnek ötödik unokája megszületése alkalmából, majd az orvosok béremeléséről szóló törvény kapcsán elmondta: a jogszabály tartalmaz két vitatható pontot is. A Magyar Orvosi Kamara ennek kapcsán összeállított egy kompromisszumos javaslatot. A politikus ennek kapcsán kérte a kormányfő véleményét.

Orbán Viktor válaszában elmondta: ebben a ciklusban az ápolók 70 százalékos béremelést kapnak. „Az egészségügyi törvényt valóban 100 százalékkal szavazta meg a parlament, ez a kormány számára is fontos. Az orvosok átvezénylése és a munkavállalás kérdése rendeletekkel lesz szabályozva” - mondta a kormányfő, aki szerint a vezénylési rendről nem áll a kormány módjában lemondani, hiszen a pandémia tapasztalata is az, hogy a vezénylés nélkül sok százan halnának meg. „Értelmes részletszabályokat tudunk azonban alkotni, hasonlóképpen az állami és magánpraxis összehangolásáról is” - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: a kormány akceptálja az orvosok érveit.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: Játsszunk nyerésre! 2

Ā2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei legalább 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre - ezeket elemzi legújabb írásában az MNB elnöke

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom