Belföld

MSZP-tisztújítás: halottak a tagnyilvántartásban

Viharos és groteszk jelenetek kísérték a Pest megyei szavazásokat, Csömörön, Pomázon, Budakalászon és Csörögön a szocialisták kimondták: nem kérnek Tóth Bertalanból

Szombaton tartották az MSZP-ben a feloszlatott Pest megyei alapszervezetek újjászervezését a pártközpontból kirendelt pártkomisszárok segédletével. Számítani lehetett a botrányra, ami nem is maradt el.

MSZP-tisztújítás: halottak a tagnyilvántartásban
Fotó: mh

Amint arról többször is beszámoltunk, a szeptemberi pártkongresszus előtt nem sokkal feloszlatták az MSZP Pest megyei szervezeteit, így a megye küldötteket sem tudott delegálni a párt online tisztújító kongresszusára. Ezt megelőzően a Pest megyei szervezet küldöttgyűlése egyhangúlag döntött arról, hogy a küldöttek Mesterházy Attila elnökké választását támogatják. A feloszlatást azzal indokolták, hogy a megyei szervezetek nem alapszabályszerűen működtek. Mesterházy tiltakozásul visszalépett a jelöltségtől, a Pest megyeiek pedig a bíróságon támadták meg a feloszlatást és a kongresszusi tisztújítás teljes eredményét. Az online szavazás titkosságát az adatvédelmi hatóság is vizsgálja.

Az újjáalakult pártvezetés október 17-re tűzte ki a feloszlatott Pest megyei alapszervezetek újjászervezését. A pártközpont ellenőröket, mondhatni pártkomisszárokat küldött a településekre, ellenőrizendő az újjáalakulást, s volt arra is példa, hogy biztonsági emberekkel érkeztek. A folyamatot botrányok kísérték. Nagykátán például nyolcvan párttag kinn állt az esőben, nem engedték be őket, mivel a nevük nem szerepelt a tagnyilvántartásban. Ez úgy volt lehetséges, hogy a pártközpontból olyan nyilvántartást küldtek ki a már említett komisszárokkal, amely régesrég elavult. Holott a helyi szervezetek a kongresszust megelőzően a pártközpontnak megküldték a hatályos tagnyilvántartást.

Az elnökség egyik tagja, Hegyi Gyula révén kiszivárgott az is, hogy a tagoknak visszamenőlegesen három évi tagdíjat be kell fizetniük, csak abban az esetben szavazhatnak, ha ezt megteszik. Hiába mutatták be sokan, hogy a tagdíjat már korábban lerótták, az alakuló ülésen csak az vehetett részt, aki szerepelt a kiküldött nyilvántartásban, és fizetett.

Kerepesen az alapszervezet azért nem tudott újjáalakulni, mert nem szerepelt a központ nyilvántartási listáján. Több településen azért nem alakult meg az alapszervezet, mert a tagok nem fogadták el a kongresszus eredményét, azt mondták Csömörön, Budakalászon, Pomázon és Csörögön, hogy Tóth Bertalant nem tartják legális elnöknek, nem kívánnak vele dolgozni, majd akkor tartják meg az alakuló ülést, ha Mesterházy lesz az elnök. Mogyoródon halottak is szerepeltek a meghívottak között, és szintén itt történt meg, hogy egy családból az anyát és leányát meghívták az alakuló ülésre, az apát és a fiút viszont nem, így a hölgyek úgy döntöttek, emiatt ők sem mennek el.

Gödöllőn újraválasztották azt a Kovács Barnabást helyi elnöknek, akit szeptemberben a küldöttgyűlés megyei elnökké választott, ám etikai vizsgálat indult ellene, mert a „Fidesz-bérenc ATV-nek” nyilatkozott. A megye korábbi elnökét, Fekete Zoltánt meg sem hívták az alakuló ülésre, vele szemben több mint egy éve tart az etikai eljárás, ami a mai napig nincs lezárva, mégsem kapott meghívót. Vonnák Iván Péter vecsési tag etikai ügye szintén nem zárult le, fellebbezés van folyamatban, mégsem kapott meghívót. Kelemen István (Fót) néhány hete kongresszusi küldött volt, ám nem vehetett részt a taggyűlésen, mert nem szerepelt a neve a tagnyilvántartásban.

Forrásaink jelezték, többen is a bíróságon támadják meg a rendkívüli Pest megyei tisztújítás eredményét.

Kapcsolódó írásaink

MSZP-s tisztogatás

ĀMegindította a vizsgálatot egy panaszbejelentés nyomán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a szocialisták kongresszusán megtartott választás titkossága kapcsán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom