Belföld

Dömötör Csaba: Érzéketlen és szívtelen az ellenzék

Dömötör Csaba államtitkár méltatlannak, érzéketlennek és szívtelennek tartja, hogy a baloldal az ellenzék az emberek halálával kampányol.

Dömötör Csaba: Érzéketlen és szívtelen az ellenzék
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés hétfői ülésén esett szó napirend előtt a koronavírus-járványról.

Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szabadjára engedte a koronavírus-járványt. Álláspontját a közel 1200 halálos áldozattal, a rekordokat döntő fertőzésszámmal és a kevés teszttel indokolta. Hozzátette: Európában mindenhol korlátozásokat vezettek be a kormányok, Orbán Viktor és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere viszont még mindig agyonhallgatja a járványt, hogy az emberekben hamis biztonságérzet alakuljon ki. 

Bírálta a kormány által az Országgyűlésnek pénteken benyújtott, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvényjavaslatot, amelyben szerinte egyetlen érdemi intézkedés sincsen. Valódi intézkedéseket, több tesztet, azonnali, nyolcvan százalékos egészségügyi dolgozói béremelést követelt, valamint a tömegrendezvények betiltását, korlátozásokat a szolgáltatói szektorban, a vállalkozások, munkavállalók bérének pótlását, továbbá az alapjövedelem bevezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az alapjövedelem Finnországban csúnyán elbukott, rengeteg pénzbe került és nem kezdtek el tőle többen dolgozni.

Kifogásolta, hogy az ellenzék a koronavírus-járvány halottainak számával kampányol. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus ellen nincs védőoltás, így világszerte nő a fertőzöttek és a halottak száma. Szerinte 100 ezer lakosra vetítve Magyarországon 11-en haltak meg a vírus miatt, ez a szám Romániában, Hollandiában, Svédországban és Belgiumban jóval magasabb.

Az államtitkár méltatlannak, érzéketlennek és szívtelennek tartotta, hogy az ellenzék az emberek halálával kampányol. Dömötör Csaba szerint az ellenzék ráadásul folyamatosan pörgeti az „álhírgenerátort” is. Azt kérte az ellenzéki pártoktól, ne szurkoljanak ilyen látványosan a vírusnak.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában bírálta a kormányt, mondván, nem azt tette, amit kellett volna, ezért több mint ezerrel ő a napi fertőzöttek száma. „Nem kellett volna felkészülni?” - kérdezte a politikus, majd azzal folytatta, a kormányzatnak szerinte nincs információja arról, hogy hányan betegedhettek meg, és érdemben már nem lehet védekezni. „Alibitevékenységgel szemlélik a járvány terjedését” - fogalmazott Tóth Bertalan.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta, az orvosokat, ápolókat sérti meg a baloldal azzal, hogy azt állítják, semmi nem történt. Hozzátette: az elmúlt évtizedek legnagyobb béremeléséről döntöttek, az ápolók bérét pedig még egy korábbi döntéssel rendezték.

A gazdasági lépésekkel kapcsolatban Dömötör Csaba kiemelte: a cél, hogy minden egyes munkahelyet megvédjék, ezért vezettek be munkahelyteremtő támogatásokat, ingyenes képzéseket, kamatmentes hiteleket, átmeneti és tartós adócsökkentést, a bértámogatás pedig már 280 ezer embernek segített. „Méretes hazugság, hogy nem történt semmi” - mondta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy: Játsszunk nyerésre! 2

Ā2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei legalább 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre - ezeket elemzi legújabb írásában az MNB elnöke