Belföld

Áramot lopott a DK-s képviselő

Lopás miatt tartott házkutatást a rendőrség az erzsébetvárosi önkormányzat épületében péntek délután. A Demokratikus Koalíció (DK) közleménye szerint az áramlopási ügy érintettje Borka-Szász Tamás, a párt VII. kerületi önkormányzati képviselője lehet.

Áramot lopott a DK-s képviselő
Niedermüller és Borka-Szász egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: MH

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentés alapján lopás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Pénteken „a rendőrök eljárási cselekményt végeztek” az erzsébetvárosi önkormányzata épületében - írták. A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad - közölték.

A DK közleményében tudatta: a rendőrség áramlopás gyanúja miatt tartott házkutatást a VII. kerületi önkormányzatnál; az ügy érintettje Borka-Szász Tamás, a párt VII. kerületi önkormányzati képviselője lehet. A történtek következményeként Borka-Szász Tamás azonnal lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról és kilépett a DK-ból - írták.

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a Facebookon közölte, hogy meglepték a történtek:
"Nehéz nap ez a mai. Nem akarom eltúlozni, de alig kapok levegőt… Egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta az önkormányzati kampányban, majd a választási győzelem után az önkormányzatban, csúnyán cserben hagyott. Vagy talán még ennél is erősebben kellene fogalmaznom. Elárult. Mi azért jöttünk ide, azért akartunk és akarjuk vezetni ezt a kerületet, mert vannak elveink, meggyőződésünk, hitünk" - írta posztjában Niedermüller, aki megerősítette, hogy "DK egyik tagja, egy önkormányzati képviselő áramot lop hivatali irodájában".

"Tényleg le vagyok sújtva, mélységesen fel vagyok háborodva, erre egyszerűen nem voltam felkészülve. Soha, de soha nem fogom megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzatban, annak környékén bárki is lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal elválunk. Most is ez történt. A törvényesség, a morális elvek betartása mindenkire vonatkozik. Az én pártom tagjaira pedig különösen" - zárta posztját Niedermüller.

Borka-Szász eddig a VII. kerületi pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság elnöke volt, korábban a DK elnökségi tagja. Még 2002-ben lépett be az MSZP csepeli szervezetébe, melynek több mint tíz éven át tagja volt. 2006-ban az MSZP jelöltjeként egyéniben önkormányzati képviselőnek választották, 2010 őszén újraválasztották. Amikor megalakult a DK, csatlakozott Gyurcsány Ferenc pártjához. Erzsébetvárosban tavaly ősszel lett képviselő.

A fideszes Bajkai István, a kerület korábbi alpolgármestere a Telexnek nyilatkozva közölte: Borka-Szász Tamás irodájában bitcoin-bányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.

Az egyelőre ismeretlen tettes ellen zajló nyomozásban a kriptovaluta-bányászat merülhetett fel, ami önmagában nem bűncselekmény -írta tudósításában a Pesti Srácok, hozzátéve: a kriptobányász gépeket rendkívül drágán lehet megvenni, általában Kínából rendelik őket. "A kriptobányász gépek rendkívüli módon forrósodnak, ezért balesetveszélyesek, ha nem szakszerűen használják őket. Ráadásul rengeteg áramot is fogyasztanak, feltehetően ezzel függ össze a hatósági eljárás is" -írja a portál.

Erzsébetvárosban a baloldal korábban is lopott és most is lop

A baloldal ott folytatja Erzsébetvárosban, ahol 2010-ben abbahagyta. Emlékezetes, hogy a Hunvald-korszakban a nyomozó szervek elvitték a baloldali polgármestert és ugyancsak letartóztatták az akkori pénzügyi bizottság elnökét is, akit súlyos börtönbüntetésre ítéltek vagyonellenes bűncselekmények miatt. A mai napon a baloldal pénzügyi bizottsági elnökét érte tetten a nyomozó hatóság. Hivatalosan lopás a gyanú tárgya, amelyet az önkormányzat hivatalos helyiségében folytatott a DK-s képviselő, de ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények is feltételezhetőek - írja a Fidesz közleménye.

A gyanú fennáll, ezért kérdezzük, hogy tudott-e erről a kerület gyurcsányista vezetése, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. Részesültek-e a lopásból származó haszonból ő és a Demokratikus Koalíció, finanszírozták-e a pártjukat a lopott pénzből? Felszólítjuk Oláh Lajost, a kerület DK-s országgyűlési képviselőjét, hogy nyilatkozzon arról, hogy az önkormányzati jobbkeze, a bűncselekményben feltételezhetően érintett Borka-Szász Tamás, juttatott-e számára a lopott haszonból, hiszen tudomásunk szerint rendszeresen tárgyalt a gyanúsítottal a lopás helyszínén.
Az erzsébetvárosiak sajnos ismét megtapasztalták, hogy a baloldal Erzsébetvárosba nem önkormányzatot vezetni, hanem lopni jár. Bízunk abban, hogy a hatóságok a bűncselekmény minden szálát és érintettjét felderítik és bíróság elé állítják - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Kioktatás és kettős mérce

ĀKovács Zoltán: Paul Lendvai írhatott volna néhány gondolatot a judapestező és tetűcsúszdázó Bíró Lászlóról is