Belföld

Közpénzes talicskák és lapátok

Reklámfilmen, régi pártmotorosokkal üldözik a korrupciót Fegyőrék

Bájos videókkal köszöntötték vezető momentumos politikusok „sikeres” önkormányzatiságuk egyéves évfordulóját, a Korrupció és elszámoltatás című önfényező reklámfilmjük azonban inkább derültségre ad okot, semmint arra, hogy a beszámolójukat bárki komolyan vegye.

Közpénzes talicskák és lapátok

Jelszavaik valának: „megakadályozzuk a közpénzek kilapátolását”, „nem engedik, hogy bárki megdézsmálhassa azokat”, „minden egyes nap azon dolgozunk, hogy a felelősöket leváltsuk, elszámoltassuk” – hallhatjuk a videón.

Utóbbit például az a Paróczai Anikó kispesti átláthatósági tanácsnok mondja, akit az MSZP-ből kizárt önkormányzati képviselő, Lackner Csaba rágalmazás miatt feljelentett, majd ezt követően Paróczait rabosították, s emiatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz kellett szaladni jogorvoslatért. Ha valaki nem emlékezne, Lackner képviselő volt az a szocialista férfiú, aki azt mondta, hogy „aki a mai önkormányzati politikában nem tud évente százmilliót keresni, az hülye”. Olyannyira sikerült az illetőt elszámoltatni, hogy az önkormányzati vizsgálóbizottság érdemben el sem kezdte, máris befejezte a működését. Az a Gajda Péter (MSZP) polgármester fújta le a vizsgálatot, akiről Lackner az egyik kiszivárgott hangfelvételen azt mondta, maga is kapott a korrupciós visszaosztásból hárommillió forintot.

A másik „nagy sikerű” momentumos promóciót az utolsó liberális, Bodnár Zoltán szolgáltatta, akit Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. élére állított. Bodnárt 2003-ban – amikor a momentumosok még hátulgombolósok voltak, és az SZDSZ tele volt korrupciós ügyekkel – a Nemzeti Autópálya Rt. irányításával bízta meg az akkori hatalom. Bodnár elnök azonban nem észlelte, hogy az autópálya-építésre szolgáló közpénzmilliárdok a K&H brókercégéhez vándoroltak, ahol azt szépen megforgatták. Aztán amikor kirobbant a botrány, Bodnárra szakadt a kényes munka. „Most a Gyurcsányival akart beszélni a Bodnár, őt kereste. Hogy mindenképpen intézkedjenek, mert szar lehet belőle” – mondta az autópálya-kezelő, később bíróság elé kerülő vezetője Kulcsár Attilának egy, a bíróságon lejátszott hangfelvétel szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom