Belföld

Hadházy feljelenti a baloldal jelöltjét

Miután a baloldali pártok vezetői közös nyilatkozatban határolódtak el Hadházy Ákostól, amiért korrupciós ügyként jellemezte Bíró László varrónős botrányát, a politikus nyilvánosságra hozta a történet eddig kevésbé ismert részleteit. A közreadott bizonyítékok alapján nagyon úgy tűnik, hogy neki volt igaza, nem pedig Gyurcsány Ferencéknek.

Hadházy feljelenti a baloldal jelöltjét
A baloldali radikális Hadházy Ákos
Fotó: MH/Katona László

Az LMP volt társelnöke korrupcióval vádolta meg a baloldal borsodi jelöltjét

Hadházy Ákos a baloldal érdekeire hivatkozva a kampányban hallgatott Bíró László súlyos botrányáról, azonban a választás estéjén már 50 millió forintos korrupciós ügynek titulálta a baloldali jelölt által korábban igazgatott Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet csődbemenetelének körülményeit. A módszert „szociális szövetkezetezésként” jellemezte, szerinte az ügy „alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására.” Magyarán, a választási eredmény nyilvánosságra hozatala után korrupcióval vádolta meg a baloldal borsodi jelöltjét. 

A helyzetet súlyosbította, hogy állítása szerint minderről tájékoztatta a baloldali pártvezetőket. Emiatt aztán kapott hideget-meleget: elsőként Jakab Péter Jobbik-elnök , majd nem sokkal később az LMP társelnökei cáfolták Hadházynak azt a kitételét, miszerint megkereste őket ez ügyben. Ezután jöttek a többiek is, aminek az lett a vége, hogy kedden a baloldali pártelnökök közös nyilatkozatban mentek neki baloldali társuknak. Álláspontjuk szerint Hadházy semmiféle jelzést nem adott, és a rendelkezésre álló információk alapján Bíró Lászlónak nem volt korrupciós ügye.

Az előkerült bizonyítékok

Hadházy szerint erősen kérdéses, hogy mennyire hátrányos helyzetűek a szövetkezet létrehozói: a cég alapító tagjai között ugyanis felbukkant egy ügyvéd lakásának címe, aki ez alapján Budapest legdrágább és legelegánsabb sugárútján, az Andrássy úton található lakásba volt bejelentve. Arról nem is beszélve, hogy az egyik alapító házaspárnak Rodosz szigetén nyaralója is van, emeli ki a baloldali politikus. 

Bíróék azzal a céllal vágtak bele a projektbe (és így az uniós források megpályázásába), hogy munkahelyeket szeretnének teremteni „hátrányos helyzetű tagjaik számára.
Bíróék azzal a céllal vágtak bele a projektbe (és így az uniós források megpályázásába), hogy munkahelyeket szeretnének teremteni „hátrányos helyzetű tagjaik számára.
Fotó: Facebook

Hadházy megkérdőjelezi, hogy mennyire hátrányos helyzetűek a szövetkezet létrehozói: a cég alapító tagjai között ugyanis felbukkant egy ügyvéd lakásának címe, aki ez alapján Budapest legdrágább és legelegánsabb sugárútján, az Andrássy úton található lakásba volt bejelentve. Arról nem is beszélve, hogy az egyik alapító házaspárnak Rodosz szigetén nyaralója is van, emeli ki a baloldali politikus. 

Hadházy: A támogatást – törvénytelenül – eredetileg arra  akarták használni, hogy meglevő más vállalkozásukban gyártani szándékozott mosóport csomagoljanak
Hadházy: A támogatást – törvénytelenül – eredetileg arra akarták használni, hogy meglevő más vállalkozásukban gyártani szándékozott mosóport csomagoljanak
Fotó: Facebook

Azt, hogy önös érdekek mentén pályáztak, mi sem mutatja jobban, minthogy az elnyert támogatást arra akarták használni, hogy más vállalkozásaikban gyártani szándékozott mosóport csomagoljanak. „Ha ehhez akartak volna támogatást szerezni, akkor közvetlenül arra kellett volna pályázni, nem pedig azt hazudni, hogy ők szociálisan hátrányos helyzetű emberek, akik zacskózó üzemet álmodtak meg maguknak” - magyarázta, miért volt törvénytelen ez a megoldás, hozzátéve, hogy ezzel a valódi mélyszegénységben élő emberektől vették el a lehetőséget.

Bíró László ügyét itt a magam részéről most egy darabig lezárom, azzal, hogy valószínűleg feljelentést fogok tenni. Őszinte kíváncsisággal és reménnyel várom, hogy az ellenzéki pártok az összes dokumentum részletes megismerése után revideálják-e az ügyről vallott nézetüket - írta Hadházy.

Márki-Zay Péter részben már megtette, de még lesz beszélnivalónk az ügyben - az LMP egykori társelnöke ezekkel a gondolatokkal zárta gondolatait csütörtöki posztjában. Írásával várhatóan újabb lavinát indított el a borsodi időközi választás után padlóra került baloldalon: bejegyzésé ugyanis új aspektusából tárta fel a Bíró-ügyet, alátámasztva korábbi állításait.

Kapcsolódó írásaink