Belföld

Családi élménycsomagok a Fertő-tónál

Farkas Ciprián: A parton létesül ökocentrum, fogadóépület, kemping, kikötő, lesznek strandok, sportolási lehetőségek

A Fertő-tó egykor teljes terjedelmében az ország és Sopron vármegye része volt, ma már csak egy kis szelete tartozik Magyarországhoz, ez a partszakasz azonban elhanyagolt. Farkas Ciprián (Fidesz–KDNP), Sopron polgármestere a tervezett fejlesztéssel kapcsolatban leszögezte: a cél az, hogy ha valaki belép hazánk területére, ne vegye észre, hogy másik országba érkezett. Sőt, ha lehet, azt érezze: jobb helyre jött.

Családi élménycsomagok a Fertő-tónál
„A fejlesztéssel harminc év lemaradását hozzuk be, egységes tóparti kép alakul ki”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– A fejlesztés, amit a magyar kormány kíván megvalósítani, nagy port vert fel a baloldali médiában. Megvilágítaná, mi a gond ezzel a beruházással?

– Önmagukat természetvédőnek kikiáltó baloldali politikusok próbálták tematizálni a fejlesztést, de a magyar állam és az önkormányzat álláspontja mindvégig világos volt. A terület elhanyagolt állapotán változtatni kell. Az állam vállalta a Modern Városok Program keretében a Fertő-tó partjának rendbetételét.

– A balliberális sajtóban megjelent, hogy a soproni polgárok és az ide látogató turisták elől elzárják majd a partot.

– Hogy lehetnének kizárva?! Ez állami terület. Hozzáteszem, a parton soha nem volt szabadstrand, többek között azért sem, mert egy időben a vasfüggöny zárta el, majd később a mindenkori üzemeltető mindig is szedett belépődíjat a mesterséges feltöltéssel kialakított strandterületen. A tó partjának képe már harminc éve is szégyenteljes volt, szocreál miliő, elhanyagolt partszakaszok jellemezték. Egyébként pedig ahol a fejlesztés megvalósul, nem egy természetes képződmény, még ha természetvédelmi területen is fekszik. A kormány huszonöt-huszonnyolc milliárd forintot biztosít a projektre, ami lehetővé teszi, hogy egy közösségi célú attrakciót hozzunk létre magyar oldalon. A cél az, hogy ha valaki belép hazánk területére, ne vegye észre, hogy másik országba érkezett. Sőt, ha lehet, azt érezze: jobb helyre jött.

– Mikor kezdődik a beruházás?

– Még idén elindulnak a munkagépek.

– Mit szólnak a fejlesztéshez Ausztriában?

– A fejlesztést követően egy egységes tóparti kép alakul ki, hiszen a projekt eredményeként húsz-harminc év lemaradását fogjuk behozni. A turisták ugyanis Sopront, Burgenlandot és a Fertő-tájat egyként kezelik, ezért elvárják a hasonló színvonalat a határ mindkét oldalán. Érkezzenek bármelyik irányból, átruccannak a határon. Jelenleg azonban Ausztriában vannak az attrakciók, ott találhatók olyan szállodák, amikért érdemes a területet felkeresni. Sopron gyönyörű, de a Tűztorony szimbólum, történelmi emlék, nem pedig attrakció. Sopronban kevés az olyan családbarát programlehetőség, amiért megérné egy családnak több napot itt eltölteni.

– Már másodszor említi az attrakció kifejezést. Mi lesz magyar oldalon az attrakció?

– A projekt eredményeként létrejövő partszakasz olyan közösségi és családbarát funkciókkal lesz tele, amelyek többnapos élménycsomagokat tudnak biztosítani az ide látogatóknak. Például létesül egy csaknem tizenkét hektáros ökocentrum, amely a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi értékeit mutatja be interaktív élményelemeken keresztül. Emellett meg fognak újulni a strandfelületek, a kikötők és a közösségi sportolási lehetőségek is. A fejlesztés tartalmaz nyitott medencéket, sportpályákat, egy fogadóépületet, kulturált vendéglátóipari egységeket, vitorláskikötőt, kempinget.

– Szállodát nem? Az ellen született a legtöbb ellenérv.

– A tervekben szerepel egy hotel, amely alig százszobás méretével egy kis-közepes szállodának felel meg, amely jó lenne, ha megépülne, hiszen a hosszú távú fenntarthatóság érdekében kellenek folyamatos bevételt biztosító létesítmények. A Fertő osztrák oldalán szinte minden faluban találunk szállodákat is. Még egyszer hangsúlyozom: bennünket az érdekel, hogy az ide látogatók és a környékbeliek végre korszerű, családbarát állapotokkal találkozzanak, olyanokkal, amelyek Ausztriában már évtizedek óta adottak. A térségben nálunk ez egy nagy hiányosság.

– Csak nem a Balaton alternatívájának szánják a Fertőt?

– A Balatonnal nehéz lenne konkurálni, ismerve a hazai viszonyokat. Azonban nem titkolt cél, hogy alternatívákat kell nyújtani a természetközeli kikapcsolódás terén. A térségbe látógató turisták jelenleg az osztrák oldalra mennek vízparti pihenést keresni, mert itthon nem adottak a feltételek. A projekt célja, hogy színvonalas, interaktív, családbarát, természetközeli és vízparti élményt tudjunk nyújtani az idelátogatóknak.

Kapcsolódó írásaink