Belföld

Teljességgel elfogult jelentést készítettek Magyarországról az Európai Bizottságnak

Századvég-elemzés

Elfogult, több helyen sarkosan leegyszerűsítő, szakmailag erősen vitatható állításokat is tényként kezelő háttéranyagot készített az European Partnership for Democracy (EPD) a civil szféra európai helyzetéről az Európai Bizottságnak (EB) – jelentette be tegnap közölt elemzésében a Századvég Alapítvány.

Mint fogalmaznak, az elmúlt hónapokban készült egy uniós döntéshozatali javaslatokat is magába foglaló tanulmány, amelyet a nonprofit szervezetek – vállaltan politikai érdekű szerveződések – hálózataként működő EPD készített a civil szféra európai helyzetéről, az EB megbízásából, összesen negyvennyolc szervezet együttműködésével. Magyarországról a K-Monitor nevű egyesület működött közre az anyag elkészítésében, vagyis egy olyan NGO, amely az utóbbi években számos elfogult közleményben támadta a magyar kormányt – közölték. Így például 2017-ben, a külföldről támogatott hazai szervezetek átláthatóságát célzó törvény miatt csatlakozott ahhoz a feljelentéshez, amelyet több, közvetlenül is érintett NGO jegyzett közösen a bírált jogszabály kapcsán – írja a Századvég. Emlékeztetnek arra, a K-Monitor támogatóinak sorában az Európai Bizottság, a holland külügyi tárca és George Soros Nyílt Társadalom Alapítványai is megtalálhatók. A fenti tények fényében nem lehet meglepő, hogy Magyarország akár például az NGO-k, akár a médiahelyzet és a sajtószabadság kapcsán az egyik bírált címzettnek számít az Európai Bizottság számára készült elemzés értékelése és javaslatai alapján – fogalmaznak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom