Belföld

Összezártak a Bíró Lászlónak falazók

A feljelentési kötelezettség elmulasztása mellett a bűnpártolás lehetősége is felmerülhet a jobbikos botrányos ügyében

Az új Btk. a hivatalos személyek, például az országgyűlési képviselők számára korrupciós bűncselekmények észlelése esetén feljelentési kötelezettséget ír elő, aminek elmulasztása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – mondta lapunknak Futó Barnabás ügyvéd.

Összezártak a Bíró Lászlónak falazók
Futó szerint a Btk. egyértelmű
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint tegnap megírtuk, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő bejegyzése nyomán Tényi István magánszemély korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt feljelentéssel fordult az ügyészséghez. Hadházy a választást követően írt arról, hogy a baloldal közös jelöltje nem csupán az antiszemita kijelentései miatt, hanem azért is elfogadhatatlan jelölt volt az időközi választáson, mert kis csapatával valódi fejlesztés helyett magára költött ötvenmillió forint uniós támogatást, amit szociális szövetkezete kapott. Hadházy arról is írt, hogy minderről tájékoztatta az ellenzéki pártok elnökeit.

„Hadházy addig küzdött a hazug közmédia ellen, míg végül olyanná nem vált, mint ők” – válaszolta Jakab Péter a bejegyzés kapcsán a Mandinernek, majd Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is elhatárolódott az ATV-ben politikustársától. Válaszul Hadházy korrigált, azt állította, hogy az üzenete adminisztrációs hiba miatt nem jutott el minden pártvezetőhöz. A volt LMP-s képviselő, aki a szociális szövetkezetek kapcsán korábban úgynevezett korrupcióinfókat tartott a balliberális médiában, azt fejtegette, hogy személyesen tájékozódott Bíró László szövetkezetéről és emiatt jóval súlyosabbnak tartja az eltűnt milliók ügyét annál, mintsem hogy a varrónőket nem fizették ki.

Alighanem megrémülhettek Hadházy szavaitól és a feljelentés hírétől a baloldali pártvezetők, akik kedden már közös közleményben utasították vissza a korrupciós vádakat. Azt írták, „az amúgy is feszültséggel túlterhelt közéletet ne mérgezzék félinformációkból, tájé­kozatlanságból, tévedésből fakadó burkolt gyanúsítgatások, amelyek igazságtartalmát nincs módjuk vizsgálni”. Az új büntető törvénykönyv (Btk.) a hivatalos személyek – az országgyűlési képviselők is azok – számára korrupciós bűncselekmények észlelése és gyanúja esetén feljelentési kötelezettséget ír elő, aminek elmulasztása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – mondta lapunk megkeresésére Futó Barnabás ügyvéd. A büntetőjogász kifejtette, a törvénykönyv tételesen rögzíti azon bűncselekmények körét, amelyek feljelentési kötelezettséggel járnak. Jellemzően a hivatali vesztegetés és a befolyással üzérkedés is ide tartozik. Amennyiben más jellegű bűncselekményről, például csalásról vagy sikkasztásról van szó, akkor a hivatalos személy bűnpártolása jön szóba a Btk.-ban, amit a törvény legfeljebb két év szabadságvesztéssel büntethet – mondta Futó Barnabás. Hozzátette, a büntethetőségnek ugyanakkor előfeltétele, hogy a hatóság az alapbűncselekményben – amit a hivatalos személy elmulasztott feljelenteni – megállapítsa az elkövető(k) bűnösségét.

Kapcsolódó írásaink

Elbukott az elvtelen alku

ĀHalász János: Az édesapja munkáját folytató Koncz Zsófia egy olyan körzetben győzött, ahol kormánypárti jelölt még soha nem kapott ötven százalék felett voksokat