Belföld

Elbukott az elvtelen alku

Halász János: Az édesapja munkáját folytató Koncz Zsófia egy olyan körzetben győzött, ahol kormánypárti jelölt még soha nem kapott ötven százalék felett voksokat

A baloldal láthatóan nehezen viseli a vasárnapi szerencsi választás kudarcát, ám ennél fontosabb, hogy a kormánypártok miként értékelik az abszolút többséget hozó eredményt. Erről kérdeztük Halász Jánost, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét.

Elbukott az elvtelen alku
Vona elvette, Jakab pénzre cserélte a Jobbik lelkét – mondta Halász
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– A siker a kormány erőfeszítéseinek az elismerése, vagy inkább az alternatíva hiányának következménye?

– A választók ítéletet mondtak a baloldalról, egyértelművé tették, hogy nem kérnek a Gyurcsány Ferenc vezette megalkuvó összefogás­ból. Karácsony Gergelytől Kunhalmi Ágnesen keresztül Márki-Zay Péterig valamennyien leszerepeltek, akik elvtelenül kiálltak egy antiszemita jelölt mellett. A gerinctelenségüket mutatja, hogy a vasárnapi választás után csak hallgattak, míg a Jobbiktól csupán vagdalkozásra tellett. Képtelenek voltak arra, hogy elegánsan gratuláljanak Koncz Zsófiának, és elismerjék a győzelmét.

– Mi a kormánypártok számára a választás legfőbb tanulsága?

– Több következtetést is levonhatunk az eredményekből. Koncz Zsófia édesapjának, a korábbi képviselő munkájának az elismerése, hogy egy olyan körzetben, ahol a kormánypárti jelölt soha nem kapott ötven százalék felett, most abszolút többséget szerezhettünk. Ezt a munkát a lánya képes lesz folytatni, és mi minden segítséget meg is adunk neki. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a választók egyértelművé tették: a tisztességtelen jelöltet nem díjazzák, nem kérnek a pénzért és a hatalomért mindenre képes ellenzékből.

– A baloldal kampánya bevallottan arra épült, hogy a választással megszűnjön a Fidesz–KDNP kétharmada a parlamentben. Ennek tükrében milyennek látja a választási küzdelmet?

– Elgondolkodtató, hogy a baloldali politikusok sunyin szemet hunytak a jelöltjük összes viselt dolga felett, hiszen nem csupán antiszemita és rasszista kifejezései keltettek megütközést, hanem vállalkozásának működtetése, továbbá a dolgozóival szemben megengedett arroganciája is visszatetsző volt. Mindez az ellenzéki pártok vezetőit egyáltalán nem zavarta, sőt a kampány során mindent elkövettek, amivel egyébként bennünket vádolnak. Előzetesen a parlamentben többször is fenyegetőztek, kijelentve, hogy a választáson az emberek ítéletet fognak mondani. Valóban mondtak, és az ítéletüket követően hétfőn gyáván be sem mertek jönni az Országgyűlésbe. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy vezető politikusaik közül többen a választási bizottságokba jelentkeztek, ezzel azt a gondolatot próbálták lebegtetni, mintha csalás gyanúja vetődhetett volna fel, pedig ilyesmiről szó sem volt. Vona Gábor elvette, Jakab Péter pedig pénzre váltotta szavazóik hitét, és éppen annál az embernél, akivel szemben létrehozták a mozgalmukat.

Kapcsolódó írásaink