Belföld

A DK-alelnök szerint az antiszemita baloldali jelölt példaértékű ember

Példaértékű jelöltnek nevezte Bíró Lászlót Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, parlamenti képviselője, noha az időközi választáson elbukott Bíróról sorra derültek ki botrányos dolgok: például antiszemita megnyilvánulásai és zűrös céges ügyei. 

A DK-alelnök szerint az antiszemita baloldali jelölt példaértékű ember
Varju László
Fotó: MH/Purger Tamás

A vasárnapi időközi választást követően Varju László a 444.hu-nak nyilatkozva példaértékű jelöltnek nevezte Bíró Lászlót: „Bíró László példaértékű jelölt volt abból a szempontból, hogy rengeteg munkát tett bele a kampányába, de óriási volt a fideszes ellenszél” - mondta a DK alelnöke, aki a jobbikos politikust barátságosan „jelöltünknek” nevezve hozzátette, hogy sokat tanultak a kampányból.

A DK alelnökének megnyilvánulása több okból is furcsa: a baloldal egy kormánypártinak alig nem nevezhető körzetet bukott el Bíró Lászlóval, méghozzá elég egyértelműen, másrészről a jobbikos politikusról az elmúlt hetekben sorban kerültek elő a durvábbnál durvább botrányok.

Emlékezetes, hogy Bíró a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi zsidó turistákat „tetűcsúszdásoknak” nevezte, Budapestről „Judapestként” beszélt, posztolt arról, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

MIndezek mellett az is kiderült róla, hogy korábbi cége 50 milliós állami támogatást kapott, majd gyanús körülmények között ment tönkre, Bíró pedig később erre hivatkozva nem fizette ki varrónőit, akik közül többen kiálltak a nyilvánosság elé.

A Gyurcsány-párt vezető politikusai mégis kedveskedve beszélnek a jobbikos politikusról. Maga Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője egy posztjában a választási vereség és szövetségesének botrányai ellenére tisztességesnek nevezte Bírót. Majd előbbire egyfajta magyarázatként hozzátette, hogy mára minden különbség megszűnt a DK, a Momentum és a Jobbik között. 

Kapcsolódó írásaink