Belföld

Dömötör: A baloldal vállalja fel, hogy egy antiszemita jelöltet indított

A borsodi időközi országgyűlési választásról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Dömötör: A baloldal vállalja fel, hogy egy antiszemita jelöltet indított
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (j) felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Lukács László György, a Jobbik képviselője úgy értékelt, hogy brutális ellenszélben zajlott a borsodi időközi választás. Úgy fogalmazott, nincs más alternatíva, mint az ellenzéki összefogás, hiszen a kormánypártok „egy masszívan fideszes” körzetben szűkös eredménnyel nyertek.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára erre válaszolva azt mondta, Koncz Zsófia győzelmét különösen értékessé teszi, hogy óriási többséget szerzett. Bírálta Jakab Péter Jobbik-elnököt, akinek szerinte nem volt bátorsága bemenni a parlamenti ülésre.

Szerinte az ellenzéki pártok mindennel magyarázzák az eredményt; a baloldali felfogás szerint csak akkor van demokrácia, ha a baloldali jelölt nyert. Vállalják fel, hogy egy olyan jelöltet indítottak, aki antiszemita kijelentéseket tett és az út szélén hagyott embereket - közölte, hozzátéve: Jakab Péter egy nemzeti pártból DK-alapszervezetet csinált.

KDNP: Történelmi jelentőségű a borsodi győzelem

Simicskó István (KDNP) is értékelte a vasárnapi választást, történelmi jelentőségűnek nevezte Koncz Zsófia győzelmét. Szerinte a választás arról is meggyőzte őket, hogy Magyarország demokratikus jogállam, működik a választási rendszer. Véleménye szerint a baloldali koalíció elvérzett, olyan jelölt mellé állt, aki nyíltan rasszista, antiszemita, céges botrányba keveredett. Sikerült összefogni az ördöggel, de még sem sikerült nyerni - utalt Karácsony Gergely főpolgármester egyik korábbi kijelentésére.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a korábbi választási eredményeket elemezve rámutatott, hogy a tiszaújvárosi központú választókerület sosem volt egyszerű körzet. Szerinte a mostani eredmény azt mutatja, a magyar választók nem vevők a hatalom- és pénzéhes összefogásra, a részvételi arány pedig arra mutat rá, a tradicionális baloldali szavazók távol maradtak, nem mentek el a jobbikos jelöltre szavazni.

Az államtitkár kitért arra, hogy ő volt az az ember, akit egy ma is vezető jobbikos politikus listázni akart zsidó származása miatt. Az ellenzéknek címezve szavait azt kérte, gondolják meg, hogy jó-e az a hozzáállás: bármi legyen, csak ne, ami most van, és ezért olyanok mögé állnak, akik „történelmileg tragédiát jelentettek már egyszer”.

Kapcsolódó írásaink