Belföld

A momentumos „őszödi beszéde”

Hétértékelő. Még az a Karácsony Gergely is kampányolt az antiszemita Bíró Lászlónak, aki azt a Budapestet vezeti, amelyet judapestezett a jobbikos politikus

A Donáth Annáról, a Momentum politikusáról kiszivárgott felvétel  annak a jele, hogy a baloldal minden lehetséges eszközt bevet, hogy lejárassák Magyarországot nemzetközi szintéren – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző.

A momentumos  „őszödi beszéde”
Fotó: Facebook

Míg a 2010 előtti baloldali kormányok a gazdasági világválság idején a különféle megszorításokkal csak tovább rontottak az ország amúgy is igen rossz helyzetén, addig az Orbán-kormány gazdaságélénkítéssel és több százmilliárd többletforrással enyhít a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeken – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette, ennek köszönhetően más európai országok­kal ellentétben Magyarországon nem nőtt jelentősen a munkanélküliség, illetve nem kell tartani cégek tömeges bedőlésétől, így a járvány elmúlását követően stabil alapról indulhat újra megszokott életünk.

Deák szerint ez a magyarázata annak, hogy a mostani nehézségek közepette a kormány elkötelezte magát az orvosbérek radikális emelése mellett, amelynek köszönhetően azon túl, hogy biztosítva lesz a járvány végéig az egészségügy magas szintű működése, végleg megállhat az orvosok külföldre történő elvándorlása. Az elmúlt hét kiemelkedő történése kapcsán az elemző leszögezte: az orvosok soha nem látott mértékű béremelése mellett ugyancsak történelmi lépés, hogy várhatóan vége lesz a hálapénz időszakának az egészségügyben. Mint fogalmazott, ennek köszönhetően több százmilliárd forint marad a betegeknél, ilyen nagyságrendben költöttek eddig az emberek paraszolvenciára. Így tehát amellett, hogy az egészségügyben dolgozók is jól járnak, a betegek is rendkívül sokat nyernek – vélekedett Deák Dániel.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, a sikeres válságkezelés láttán az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy rombolja a közhangulatot és ne nőjön tovább a kormány támogatottsága. Mint az a Donáth Annáról kiszivárgott felvételen is látható, a baloldal minden lehetséges eszközt bevet azért, hogy lejárassák Magyarországot nemzetközi szintéren – tette hozzá. Az elmúlt időszakban több alkalommal is azt tapasztaltuk – folytatta a politológus – , hogy a különböző brüsszeli jelentésekben szóról szóra a magyarországi ellenzéki politikusok, illetve a Soros-hálózat állításai bukannak fel. A nyilvánosságban mindig tagadták a baloldali politikusok, hogy tollba mondanák a hazánkkal szembeni rágalmakat, de a momentumos EP-képviselő „őszödi beszéde” után mindenki számára világossá válhat, miként készülnek valójában a brüsszeli jelentések.

Az elemző megjegyezte, a Momentum olyan szinten támadja minden fronton a nemzeti érdeket, ami még az egykori SZDSZ-re sem volt jellemző, egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a szélsőliberális párt valójában külföldi érdeket szolgál.

Ugyanez az elvtelenség mutatkozik meg az ellenzéki összefogás kapcsán is, amelynek tagjai minden ellenérzés nélkül beálltak a vasárnapi időközi választáson az antiszemita Bíró László mögé – mutatott rá Deák – , még az a Karácsony Gergely is kampányolt mellette, aki azt a Budapestet vezeti, amelyet judapeste­zett a jobbikos politikus. Mindez azt mutatja, hogy a főpolgármester egyáltalán nem városvezetőként jelenik meg a nyilvánosságban, hanem pártpolitizál, ami egyértel­műen hátrányos a fővárosra nézve. Korábbi ígéretével ellentétben nem mondott le a Párbeszéd társelnöki pozíciójáról sem, részt vesz az ellenzéki tárgyalásokon és pártpolitikai okokból kreál mesterséges konfliktusokat a kormány és Budapest között – jelentette ki az elemző.

Kapcsolódó írásaink

Jourová Soros foglya

ĀHétértékelő. A lopakodó föderalizációhoz a spekuláns hálózata szállítja az adatokat, ám a jogállamisági jelentésben nincs újdonság, csak a címke új – állapította meg Kiszelly Zoltán