Belföld

Karácsony, Kunhalmi, Márki-Zay és Jakab is az antiszemita jelölt mellett kampányolt

A zsidózó, a kispénzű varrónőket ki nem fizető, rasszista jobbikos Bíró László mögé sorakoztak fel a balliberális pártok a vasárnapi borsodi időközi országgyűlési választáson

Vasárnap időközi országgyűlési képviselő-választás lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókörzetben. Az ellenzék a jobbikos képviselő mellett kampányolva a hétvégén még Budapest főpolgármesterét is beveti.

Karácsony, Kunhalmi, Márki-Zay és Jakab is az antiszemita jelölt mellett kampányolt
Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Márky-Zay Péter és Jakab Péter szombaton együtt kampányolt a judapestező, antiszemita, rasszista baloldali jelölt, Bíró László mellett
Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ma Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogat, hogy a baloldal helyi jelöltje, Bíró László melletti voksolásra buzdítson. Karácsony támogatása azért is megdöbbentő, mert azok után áll ki személyesen Bíró mellett, hogy kiderült: a jelölt antiszemita kijelentéseket tett.

Az Origo érdeklődött Karácsonynál, miért érzi úgy Budapest főpolgármestereként, hogy a Budapestet Judapestként emlegető, a zsidó turistákat tetűcsúszdásoknak nevező Bíró Lászlót támogassa, de a városvezető nem válaszolt. Egy másik liberális politikus is az antiszemita jelölt mellé állt. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke bejelentette: szavazatszámláló delegáltként jelen lesz a választáson.

A pártvezető Facebook-oldalán azt írta, így kívánja felügyelni a választás tisztaságát. Ismert, hogy Koncz Ferenc (Fidesz–KDNP) parlamenti képviselő júliusban halálos közúti balesetet szenvedett. Megüresedett helyéért időközi országgyűlési választás kellett kiírni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben. A Fidesz–KDNP a néhai képviselő lányát, Koncz Zsófiát indította, míg a baloldali szivárványkoalíció együttesen jelölte a rengeteg botrányt kavart Bíró Lászlót. A harmadik induló az MSZP-ből kilépett Szanyi Tibor pártjának, az ISZOMM-nak a jelöltje, Tóth Ádám.

A Hír TV szombaton közzétett videója alapján Karácsony valóban ellátogatott Borsodba, hogy segítse Bíró László kampányát. A felvételek tanúsága szerint több más vezető baloldali politikus is így tett, például az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, a Jobbik elnöke, Jakab Péter és Hódmezővásárhely baloldali polgármestere, Márki-Zay Péter. Kunhalmi még egy közös szelfit is megosztott Facebook-oldalán, amelyen mind együtt pózolnak.

Objektum doboz

Bíró László támogatásától még azután sem lépett vissza az ellenzék, amikor kiderült: nemcsak antiszemita, de hiteltelenül ígér munkát a helyieknek, miközben a csernelyi varrodájában nem fizette ki a saját munkavállalóit. A jobbikos politikus tanúk szerint lelövéssel fenyegette egykori alkalmazottjait. Az egy évvel ezelőtti szerencsi önkormányzati választáson Bíró 32 százalékos eredményt ért el polgármesterjelöltként.

A baloldali pártok farizeusként álltak ki Bíró mellett, arra hivatkozva, hogy bárki tévedhet. Hiába szólított fel több baloldali értelmiségi arra, hogy ne támogassák a jobbikos politikust. Ugyan Bíró a közösségi médiában bocsánatot kért kijelentéseiért, Kőbányai János, a Múlt és Jövő zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője Bíróról írt publicisztikájában úgy fogalmazott: Bíró úgy tudna hihetően bocsánatot kérni a zsidóságtól az antiszemita kijelentéseiért, ha kiszállna minden közfunkciójából. Kőbányai egyebek mellett azzal érvelt, hogy Bíró korábbi zsidózó kijelentései nem csupán kirekesztők, de használójuk szellemi hátországát, szocializálója irányát és folyamatát lemeztelenítő kulcskifejezések.

A választáson az is eldől majd: működőképes-e a baloldali összefogás a gyakorlatban. Lánczi Tamás politológus a Mandinernek adott interjúban arról beszélt, hogy a Fidesz győzelme véglegesítheti a Jakab Péter vezette Jobbik baloldalba tagozódását. Úgy vélte, Bíró mandátumszerzése morális felmorzsolódással és kínos nemzetközi visszhanggal járhat a baloldalnak.

Kapcsolódó írásaink