Belföld

A főváros kínos halogatása

Vitézy: Magyarázkodás helyett állítsák végre forgalomba a villamosokat

Több hónapnyi veszteglés úgy tűnik, végre forgalomba állítják azokat a CAF villamosokat, amelyeket teljesen érthetetlen módon remízben tárolnak. Mint ismert, még az előző, jobboldali, Tarlós István vezette fővárosi városmenedzsment két részletben kötött szerződést a világ egyik vezető járműgyártójával, a baszk CAF-fal.

A főváros kínos halogatása
Már forgalomba helyezhették volna a CAF-okat, de tíz közülük még a remízben áll
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Első körben negyvenhét szerelvény érkezett Budapestre, két évvel ezelőtt pedig a BKK újabb huszonhat villamost rendelt meg a gyártótól, amit a kormány döntése értelmében az állami költségvetés és az Európai Unió finanszíroz. Az opcióból ez idáig tíz szerelvényt már leszállított a CAF, azonban a Karácsony Gergely féle baloldali városvezetés nem helyezte őket üzembe.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője, a BKK egykori vezérigazgatója közösségi oldalán érthetetlennek titulálta a történteket. Mint írta, a villamosok parkoltatása nemcsak az utasok szempontjából kellemetlen, hanem az uniós források felhasználását is veszélyezteti. A nyilvánosság nyomására nyáron elindult egy folyamat, tizenhárom hónappal az első szerelvények Budapestre érkezése után megbízták a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar szakcégét, hogy vizsgálja meg a villamosok forgalomba állása körül kialakult vitát és az indokokat, amelyekre hivatkozva a villamosok hónapok óta álldogálnak a kocsiszínekben. Azonban a jelentés semmilyen hibajelenséget, jogszabályba való ütközést nem tárt fel – számolt be az eredményről a BKK egykori vezetője.

Habár a BKK tegnap kiküldött egy meghívót a sajtó képviselői számára, miszerint október 12-én, hétfőn bemutatják a CAF villamosokat – vagyis végre forgalomba állhatnak a remízben vesztegelő szerelvények –, ennek ellenére Vágó István egykori kvízmester, DK-elnökségi tag Draskovics Tibor BKK igazgatósági elnök magyarázkodása után ismét megpróbálta megvédeni a mundér becsületét. Csakhogy a tavaly ősz óta egyébként az BKV vasúti járműjavítójának felügyelőbizottságában is munkára lelő Vágó érveit Vitézy pontról pontra cáfolta, vádaskodását pedig határozottan visszautasította.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom