Belföld

Soros keze Brüsszelen

Ha az Európai Bizottság nem teljesíti a követeléseiket, a testület elnöke mondjon le – dühöng a spekuláns berlini szervezete, a Századvég elhatárolódást vár az uniós vezetőktől

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői határolódjanak el Soros György Európa- és magyarellenes megnyilvánulásai­tól – követelte tegnap nyílt levelében a Századvég Alapítvány. Ismeretes, az Európai Bíróságnak a CEU ügyében született, hazánkat elmarasztaló ítélete nyomán a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi alapítványi elnöke felszólította a brüsszeli döntéshozókat, büntessék meg financiális értelemben Magyarországot, statuáljanak példát az egyik független szuverén uniós tagállammal.

Soros keze Brüsszelen
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A Századvég szerint Soros személyének jelentőségét azok a találkozások és fotók bizonyítják és támasztják alá, amelyek az amerikai milliárdos és uniós felsővezetők tucatjainak közös részvételével születtek az elmúlt évtizedben. „Az amerikai baloldallal szoros kapcsolatban álló, hazájában belföldi terrorszervezetekhez köthető spekuláns lépése – nézetünk szerint – az unió közössége, illetve az ezt alkotó szuverén államok belügyeibe való beavatkozásként értékelhető” – írták.

Ezzel egy időben a nemzetközi spekuláns szervezetei is akcióba lendültek. A berlini Liberties például az Európai Bizottság elnökére, Ursula von der Leyenre helyez nyomást, kiáltványában követelve, tegyen azonnali és határozott lépéseket Orbán Viktorral, illetve Magyarországgal szemben. A hazánkat évek óta támadó NGO-nak ezúttal az nem tetszett, hogy a magyar miniszterelnök az EB alelnökének visszahívását követelte, miután Vera Jourová egyebek mellett beteg demokráciának nevezte Magyarországot. Orbán a minap a Hír TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a cseh liberális politikusnő Soros tenyeréből eszik.

A magyar reakción felháborodó Liberties egész pontosan három lépést követel Brüsszeltől: haladéktalanul léptessenek életbe olyan jogállamisági mechanizmust, amilyet az Európai Parlament szeretne, azonnal állítsa le az uniós pénzek kifizetését hazánknak, továbbá „takarítsa ki a házat, „azaz rakják ki a Fideszt az Európai Néppártból. Ha ezeket nem intézi el, úgy Von der Leyen mondjon le! – vont konklúziót a Soros-szervezet.

Kapcsolódó írásaink