Belföld

Baloldali sajtófoglalás a fővárosban

Tájékoztatás Karácsony Gergely-módra: hemzsegnek a réges-régi, kipróbált pártkáderek a kerületi médiumokban

Nekiláttak a sajtószabadságért aggódó baloldali vezetők a fővárosi propagandagyártásnak. Bár Karácsonyék szerint azért kell az ingyenesen osztogatott újságokban négy oldalt biztosítani a Fővárosi Önkormányzat számára, hogy a reklámok mellett közérdekű információk is megjelenjenek, a baloldali önkormányzati médiaalakítási példák azt mutatják: a jövőben printben is támad a baloldali propagandagépezet.

Baloldali sajtófoglalás a fővárosban
Propagandagyárosok. Horváth Csaba, Gy. Németh Erzsébet és Karácsony Gergely
Fotó: MH

Nehéz szülés volt, de egy év után a Karácsony Gergely-vezette fővá­rosi baloldal beadta a derekát: hozzálátnak a propagandagyártáshoz. Megjelent ugyanis a Fővárosi Közlönyben a múlt heti közgyűlésen elfogadott propagandarendelet, amelynek értelmében csak úgy lehet ingyenes kiadványt osztogatni a fővárosban, ha a kiadó díjmentesen átenged négy oldalt a Fővárosi Önkormányzatnak.

A független magyar sajtóért aggódó baloldali vezetők – például a DK-s Gy. Németh Erzsébet humán területért felelős főpolgármester-helyettes és az MSZP-s Horváth Csaba zuglói polgármester – a kormánypártoktól lenyúlt gazdaságvédelmi csomaghoz csatolták az erről szóló, oda nem illő kiegészítést, amelyre indoklásuk szerint azért van szükség, hogy az ingyenesen osztott sajtótermékekben a kereskedelmi célú reklámok mellett közérdekű információk is megjelenjenek. A tavalyi választáson baloldali kézbe került önkormányzati médiaátalakítási példák viszont azt mutatják: mostantól minden budapesti kiadványban számolni kell a Karácsony-féle propagandagépezettel.

Pikó András, a VIII. kerület baloldali vezetője kampányában azt mondta: „Propagandaszólamok sulykolása helyett valódi tájékoztatás a célunk. (...) Valódi közszolgálati újsággá alakítjuk a Józsefvárost, amelyben a közérdekű, közösségi, kulturális információk túlsúlya mellett minden politikai erő és társadalmi kezdeményezés súlyának megfelelően kap teret.” Pikó volt az, aki elsőként süllyesztette propagan­dalappá a kerületi újságot.

Megjegyezendő: a 168 Óra volt főszerkesztője, Tóth Ákos által szerkesztett első szám renoméja annyira rosszra sikeredett, hogy több másik, magát szintén függetlennek valló médium is kiakadt a változtatásokon, így Pikó kénytelen volt leváltani Tóthot, akinek helyére egy másik baloldali újságíró, Lengyel Tibor érkezett.

Baranyi Krisztina is objektív sajtót ígért, csakhogy ez a IX. kerületben sem jött össze. Hiszen a „ferencvárosi szabad média vezetője” című pályázaton a baloldali zsűri Vágvölgyi B. Andrást, a Magyar Narancs alapítóját, Baranyi ismerősét hirdette ki győztesnek. Ennek meglett az eredménye: a közpénzből fenntartott kerületi lapból hiányoznak a kerületi ügyek, de van helyettük országos baloldali propaganda, például SZFE-ügy.

Újbuda DK-s polgármestere, az Adolf Hitler eredményeit méltató László Imre sem ad sokat a látszatra. A kerületi médiacég szakmai igazgatója a gyurcsányista rádiós, Dési János a minap a DK elnökségi tagjával, Vágó Istvánnal – mint járványügyi szakértővel – készített interjút az Újbuda TV-ben. Ezt megelőzően is csak a baloldal ismert alakjai tűntek fel a kerületi tévében: Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos, Ungváry Krisztián történész és Karácsony Gergely. Objektív, független kerületi tudósításoknak nyoma sincs a baloldali vezetésű városrészekben.

Érdemes kitérni arra is, kiket mentettek át az egykori pártsajtóból. Tóth Ákos és Vágvölgyi B. András mellett az I. kerületben feltűnt az a Csillag János, aki 2010 előtt számos baloldali médiumnál dolgozott, majd Such Györggyel, a Magyar Rádió elnökével együtt távozott az MR2 Petőfi Rádió főszerkesztői pozíciójából. Soproni Tamás kerületében talált munkát Kertész Anna, aki korábban az MSZP-közeli Vasárnapi Hírek főszerkesztői pozícióját töltötte be. Ki ne emlékezne Bánó Andrásra, akit etikai vétség miatt a köztévéből kétszer is elküldtek, s akit Karácsony Gergely igazolt le és adott helyet neki a Budapesti Város­üzemeltetési Holding (BVH) felügyelőbizottságában. Bánó mellett az ATV egykori műsorvzetője, Kálmán Olga is a fővárosnál lelt menedékre, ő lett ugyanis Gy. Németh Erzsébet politikai főtanácsadója. Kálmán tavaly Karácsony riválisaként indult az előválasztáson.

Kapcsolódó írásaink