Belföld

Trükköznek a tesztek árával a szolgáltatók

Müller Cecília: A korfa eltolódni látszik, most a harminc–hatvanéves korosztályban tapasztalnak több megbetegedést, a fertőzöttek aránya pedig folyamatosan emelkedik

Kiemelt fogyasztóvédelmi akció keretében ellenőrzik, hogy valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos hatósági áron végzik-e el a PCR-teszteket az egészségügyi szolgáltatók. Lapunk körképe szerint változatos trükkökkel növelik az árat.

Trükköznek a tesztek árával a szolgáltatók
Tesztelés extrákkal, például ötvenezres kiszállási díjjal
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Elhunyt húsz beteg, és újabb 818 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 22 722, kórházban 627 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatokat elemezve Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvány második hullámában eddig jellemzően a húsz–huszonkilenc éves korosztály betegedett meg, azonban a korfa eltolódni látszik, most a harminc-hatvanéves korosztályban tapasztalnak több megbetegedést, az összes fertőzötthöz képest részarányuk negyvenöt százalék. Százezer főre vetítve a 40. héten százezer lakosból 322 ember volt fertőzött, ez a szám az azt megelőző héten 253 volt, tehát felszálló szakaszban vagyunk – mutatott rá a tiszti főorvos.

Müller Cecília beszélt arról, hogy a járvány kezelésében mindenkinek dolga van, és nagy fokú fegyelmezettségre van szükség. Ismét felhívta a figyelmet a higiéniás szabályok betartására is. Újságírói kérdésekre közölte: az egészségügyi személyzet átképzése tavasszal megtörtént. Az otthonukban gyógyuló tünetmentes vagy enyhe tünetű fertőzötteknek fizikai kímélet, tüneti kezelés és immunerősítés ajánlott, amire a legjobb a C- és D-vitamin. Várhatóan Magyarország is alkalmazni fog olyan antigén gyorsteszteket, amelyek a vírus valamely alkotóelemét mutatják ki – mondta a tiszti főorvos. Hozzátette, több összehasonlító vizsgálat zajlott és zajlik Magyarországon ezekkel a tesztekkel, és reményeik szerint vannak és lesznek olyan tesztek, amelyeket be lehet vonni a vizsgálatokba annak érdekében, hogy gyorsabb legyen
a diagnózis felállítása.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos hatósági áron végzik-e el a fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket. Az a szolgáltató, amelyik nem tartja be a szabályokat, akár több millió forintos büntetést is kaphat – hangsúlyozta a tárca.

Körképünk szerint az egészségügyi szolgáltatók a honlapjukon feltüntetett árlisták alapján gyakran vonják össze egyéb szolgáltatással a tesztelést. Találtunk árajánlatot kiszállási díjjal plusz húszezer forintért, teszt előtti konzultációval plusz tizennyolcezer forintért, hétvégi leletkiküldéssel plusz tízezer forintért, fül-orr-gégészeti vizsgálattal plusz 9500 forintért, de van, ahol csak otthonunkban vehetjük igénybe a szolgáltatást, amiért 49 990 forintot kérnek.

A minisztérium ezzel kapcsolatban azt írta, ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások – például kiszállás, hétvégi mintavétel – miatt magasabb, akkor egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről: előre és tételesen be kell mutatni, hogy a teszt hatósági árán túli összeg pontosan mire terjed ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom