Belföld

Gyurcsányék búcsúajándéka

A baloldal ma harsányan követelőző vezéralakjai 2008-ban a 13. havi illetmény elvételét válsághelyzettel indokolták

A mai baloldalon nagy számban találni olyanokat, akik 2008 decemberében az akkori Országgyűlésben elvették a közszférában dolgozók, köztük az egészségügyben foglalkoztatottak tizenharmadik havi illetményét.

Gyurcsányék búcsúajándéka
Korózs Lajos, az MSZP kamuvideósa - Arató Gergely azóta a DK-hoz igazolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert, MH/Purger T

A jelenlegi parlamentben hét DK-s és nyolc szocialista képviselő ül, akik 2008. december 15-én az „igen” gombot nyomták meg, amikor Szűcs Erika (MSZP) indítványára szavaztak a 13. havi bér megvonásáról a közszférában, ami vastagon érintette az egészségügyi dolgozókat. Ez a Gyurcsány-kormány idején volt, amely 2008 júliusában még arról fogadott el törvényjavaslatot, hogy a közszférában dolgozók a tizenharmadik havi bért ne havonkénti bontásban, hanem egy összegben kapják meg 2009-től, méghozzá decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt. Az akkori parlament őszi ülésszakán, szeptember végén és október elején a módosító javaslatok közt még szó sem esett a közszféra tizenharmadik havi béreinek elvételéről. Decemberre azonban megszületett a baloldal történelmi módosító javaslata, amely az Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény, munkabér kifizetési rendjével összefüggő módosításáról címet viselte.

A módosítás ellen tiltakozó Fidesz–KDNP név szerinti szavazást kért az Országgyűlésben. Az akkor még az MSZP-frakcióban ülő mai DK-sok közül a 13. havi bér elvételére szavazott Arató Gergely, Gy. Németh Erzsébet, Gyurcsány Ferenc, Hajdu László, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László, valamint a ma már az Európai Parlamentben helyet foglaló Molnár Csaba, Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő akkori kancelláriaminisztere.

Ugyancsak az „igen” gombot nyomta meg a ma is a szocialistákhoz tartozó Hiller István, Korózs Lajos kamumentősvideó-készítő, Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szakács László, Tóth József és Varga László és a Brüsszelbe távozott, vagyonnyilatkozatával elhíresült Ujhelyi István. A jelenlegi Párbeszéd-frakcióból Burány Sándor (MSZP) képviseltette magát az egészségügyi dolgozók zsebét is megkurtító szavazáson. A mai baloldalt reprezentáló személyek közül a 13. havi bér elvételéből kivette a részét Botka László szegedi és Horváth Csaba zuglói polgármester is.

Annak idején a 13. havi bér elvételét azzal indokolták, hogy a pénzügyi válság miatt bekövetkezett pénzpiaci helyzetben a közszolgáltatások kiadásainak biztonságos finanszírozása, az államháztartás stabilitásának megőrzése, valamint a 2009-re várható gazdasági visszaesés miatti bevételcsökkenés határozott lépésekre kényszerítette a kormányt. Ma is válság van…

Kapcsolódó írásaink

Elvtelen baloldal

ĀHa az ellenzék valóban őszinte, közös programalkotásba kezdene, elég lenne annyit leírniuk: „Hatalmat akarunk, bármi áron!” – fogalmazott lapunknak Rotyis Bálint elemző