Belföld

Baloldali recept: új adót vezetne be Karácsony

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat új adó bevezetésén gondolkozik – ezt maga a baloldali főpolgármester jelentette be szerdán a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációján.

Baloldali recept: új adót vezetne be Karácsony
Karácsony Gergely a közgyűlésen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A városvezető szerint a félszázalékos, ipa+-koncepció névre hallgató újraindítási adó bevezetésére azért van szükség, mert Budapest idei, háromszázmilliárd forintos büdzséjén 69 milliárdos lyuk van. Az új sarcot pedig azoknak a cégeknek kellene fizetniük – míg a főváros ki nem lábal a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból –, amelyek ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzésiadó-alappal rendelkeznek.

Bár a főpolgármester előadásában arról nem esett szó, hogy Budapest jelentős megtakarításokkal bír, hiszen a Magyar Államkincstár (MÁK) idei kimutatása szerint állampapírban mintegy 135 milliárdos, készpénzben pedig 27 milliárd forintos tartaléka van a fővárosnak, amelyet még Tarlós István hagyott az új városvezetésre.

Arról viszont szót ejtett, hogy Budapest működőképességének fenntartása kiemelt nemzetgazdasági érdek, és válság idején érdemes újragondolni, kik tudnak legalább átmenetileg nagyobb mértékben részt venni a közteherviselésben. Közölte azt is, 2022–2023-ban érhetnek véget a járvány miatti „szűk esztendők”.

Kapcsolódó írásaink