Belföld

Elvtelen baloldal

Ha az ellenzék valóban őszinte, közös programalkotásba kezdene, elég lenne annyit leírniuk: „Hatalmat akarunk, bármi áron!” – fogalmazott lapunknak Rotyis Bálint elemző

Tíz évbe telt a baloldalnak, mire rájöttek: sopánkodni, a szavazókat birkának titulálni nem a legjobb stratégia – kommentálta lapunknak a baloldal programalkotási szándé­kának bejelentését Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője.

Elvtelen baloldal
Érdekkoalíció
Fotó: MH/Purger Tamás

„A »horrorkoalíció« újfent összeült és ígéret tett arra, hogy együtt próbálják legyőzni a Fideszt, ezért kezdenek közös programalkotásba” – fogalmazott lapunknak Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője, miután a baloldali pártok tegnapi közleményükben tudatták: pártelnökeik megtartották második találkozójukat, megkezdték a programalkotást. A DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP által kiadott dokumentumban az áll: mivel a program összeállítása időigényes folyamat, ezért már most megkezdték a munkát.

Rotyis Bálint szerint nem véletlen, hogy megkezdték a programalkotást, mivel már így is kilógott a lóláb, semmi alternatívát nem tudtak felmutatni Magyarország jövőjével kapcsolatban. A baloldali pártok kommunikációja eddig csupán abból állt, hogy letagadtak minden koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedést, feljelentgették Magyarországot, most pedig úgy örülnek a friss brüsszeli hazugságjelentésnek, mint egy falat kenyérnek, hiszen így megint lehet egy kicsit „diktatúrázni” külföldi hátszéllel – fogalmazott az elemző.

Rámutatott: tíz évbe telt, mire az ellenzéken belül valakiben megszületett az a gondolat, hogy sopánkodni, meg a szavazókat birkának titulálni nem a legjobb stratégia, így érdemes lenne arról is gondolkodni, mi lenne az országgal, ha 2022-ben ők kerülnének hatalomra. Vajon bízhatunk abban, hogy a baloldal hirtelen megkomolyodott, és energiáikat az ország jobbítására szánnák? – vetette fel a szakértő. A kérdés megválaszolásához szerinte érdemes felidézni néhány pillanatot, amely jól jellemzi a mai ellenzéket.

Az ellenzéki politikusok annyira szeretik egymást, hogy Gödön például a baloldali képviselők odáig jutottak: egymást jelentették fel a pártelnököknél, akik azután burkoltan fenyegették a nyilvánosság előtt egymást. Budapesten is jól sikerült az összefogás, hiszen a DK Kiss László és Szaniszló Sándor személyé­ben két, eredetileg MSZP-s polgármestert állított át saját oldalára, ezzel is beverve egy újabb szöget a hajdan többmilliós szavazótáborral rendelkező szocialista párt koporsójába. De ha már Budapestnél tartunk – folytatta Rotyis Bálint –, azt se felejtsük el, hogy Karácsony Gergely ígéretet tett arra, ha főpolgármesternek választják, akkor társelnöki pozícióját a Párbeszédnél valaki másnak kell tovább vinnie. Ennek ellenére úgy alakult, hogy a Párbeszéd férfi társelnöke továbbra is Karácsony Gergely.

Ami miatt a legkevésbé lehet hinni a baloldalnak, az az, hogy miközben oly nagy hévvel lépnek és léptek fel az elmúlt harminc évben az antiszemitizmus és rasszizmus ellen, borsodi jelöltjük, a jobbikos Bíró László pont ezeket a sötét eszméket képviselte nem egy megszólalásában – hangsúlyozta az elemző. Szerinte a szélsőséges megnyilvánulásairól elhíresült politikus jelölésével a magyar ellenzék nagyon komoly mérföldkövet ért el, bebizonyosodott: minden egyes gondolat, eszme, érték, szövetség vagy program csupán annyit ér, amennyit a papír, amire nyomtatták. „Bármikor átírható, bármikor eldobható, nincsen olyan elem, amit a hatalomvágy ne tudna felülírni pillanatok alatt. Amennyiben az ellenzék valóban őszinte programalkotásba kezdene, elég lenne annyit leírniuk: »Hatalmat akarunk, bármi áron!«”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom