Belföld

Durván korlátozzák a sajtószabadságot Karácsonyék

A továbbiakban ha valaki Budapesten ingyenes újságot akar osztani, annak kötelező lesz négy oldalt díjmentesen biztosítani a Fővárosi Önkormányzat számára egy módosító indítvány szerint.

Durván korlátozzák a sajtószabadságot Karácsonyék
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése
Fotó: MH/Katona László

Mint arról mi is beszámoltunk, egy, a sajtószabadságot érintő módosító indítványt nyújtott be a járvány által sújtott vállalkozások védelmét célzó csomaghoz a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK fővárosi frakcióvezetője és az MSZP budapesti frakcióját vezető Horváth Csaba.

Az indoklás szerint azt szeretné a Városháza, hogy a kereskedelmi célú hirdetések mellett közszolgálati célú hirdetések is megjelenjenek.

Horváth Csaba a hvg.hu-nak úgy fogalmazott, hogy “a budapesti Önkormányzat nem akart saját újságot létrehozni, ezzel pedig megteremtik a közérdekű nyilvánosságot.”

Csakhogy az érintett újságok eddig is fizetettek közterület-használati díjat, ennek sorsáról viszont egy szó sincs az indítványban. A javaslatról szóló vitán elvileg az is elhangzott, hogy valójában ezzel a lehetőséggel ki lehetne váltani azt a pénzt, egyfajta barterként.

Horváth Csaba álláspontja szerint a kiváltás kötelező érvényű lenne, vagyis mindenképpen oda kell adni négy oldalt a fővárosnak, és csak egy jelképes összeget fizetni közterület-használati díjként.

Kapcsolódó írásaink