Belföld

Hiába kaptak többlettámogatásokat is Iványiék

Rétvári: A DK nyers politikai szándékait mutatja, hogy a többi egyházat támadják, de egynek pluszpénzt követelnek

A százharmincmilliós közüzemi tartozást felhalmozó Iványi Gábor még augusztusban megfenyegette a kormányt, hogy teljes kapcsolatrendszerét mozgósítja ellene.

Hiába kaptak többlettámogatásokat is Iványiék
Tisztázta a helyzetet az államtitkár
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Jól mutatja a DK nyers politikai szándékait, hogy miközben a többi egyházat folyamatosan támadják, addig a gyűléseiken felszólaló Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) számára a többlettámogatáson felüli többlettámogatást követelnek” – fogalmazott Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára a Varju László írásbeli kérdésére adott válaszában. Rétvári közölte, a DK-s képviselő által megnevezett intézmények száz százalékig megkapják a jogszabályok szerint járó támogatást. Sőt a MET és az Igazgyöngy Alapítvány intézetei az elmúlt tanévre többlettámogatást is kaptak és a mostani tanévre is kapnak – a testvérközösség most 95 millió forintot.
A MET 2012 és 2020 között összesen több mint két és fél milliárd forint többlettámogatást kapott a humántárcától, az Igazgyöngy Alapítvány esetében ez az összeg 153 millió forint volt az utóbbi tíz évben – emlékeztetett Rétvári. Felidézte, hogy az alapítvány részére az Emmi és a Nemzeti Bank 2015-ben több mint százmillió forintot folyósított, miután az alapítvány vezetésének felelőtlen döntései következtében zárolták számláikat a Buda-Cash-botrány kapcsán. Az alapítványnak tehát a bevételeiből még kockázatos értékpapírok jelentős felhalmozására is jutott pénze, ami aztán elveszett a brókerház bedőlésével – mutatott rá az államtitkár. Megjegyezte: „Ennek kapcsán ön nem aggódott az ellátottakért, a kormány viszont kisegítette az alapítványt.”

Rétvári beszámolt arról, hogy még augusztus elején a tárca a MET és az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével is tárgyalt, amelynek során a MET elnöke, Iványi Gábor jelezte: teljes kapcsolatrendszerét mozgósítja majd a magyar kormány elleni támadás érdekében. Most éppen ez zajlik – állapította meg az államtitkár. Iványi szerdai sajtótájékoztatóján egyébként elmondta: a szolgáltató visszaszerelte a gázórát a MET MÁV-telepi iskolájában, illetve Dankó utcai hajléktalanszállásain, és a fűtési szezon végéig, azaz jövő áprilisig biztosan nem is kapcsolják ki újra a gázt. Amint azt megírtuk, Iványiék közüzemi tartozásának mértéke országosan mintegy százmillió, a Dankó utcai intézményeknél további harmincmillió forint.
Tiltakozó kampányuk alatt hatvan-hetvenmillió forintnyi adományt kaptak, ebből húszmilliót célzottan a közüzemi számlák rendezésére – tudatta Iványi, hozzátéve, a többiből egyéb tartozásaikat fogják rendezni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom