Belföld

Semjén: Az Európai Unió és annak értékei kereszténydemokrata értékek

Az Európai Unió és annak értékei kereszténydemokrata értékek, ezért amikor a „brüsszeli bürokráciával harcolunk”, akkor mi vagyunk hűségesek az alapító atyák örökségéhez - jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke csütörtökön Győrben, a KDNP Önkormányzati Tanácsának üléséről tartott sajtótájékoztatón.

Semjén: Az Európai Unió és annak értékei kereszténydemokrata értékek
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) beszél a Kereszténydemokrata Néppárt Önkormányzati Tanácsának győri ülése kapcsán tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Semjén Zsolt kiemelte, a mostani „európai uniós bürokrácia olyan alma, amely messze elgurult az alapító atyák almafájától”.

„Ma az EU bűnben él, de nem bűnben fogant” - fogalmazott.

A mi küldetésünk az, hogy visszatérjünk az alapító atyák örökségéhez, a keresztény civilizációhoz, a nemzetek szuverenitásához és a család örökségéhez - tette hozzá.

Leszögezte, éppen ezért az Európai Bizottság nem főnöke a szuverén nemzetállamoknak, hanem „szolgálóleánya”, vagyis a szuverén nemzetállamok nem provinciái az EU-nak. Az EU-t szuverén államok hozták létre, így az EU intézményei nem felettes szervei a magyar Országgyűlésnek vagy a kormánynak.

Éppen ezért az EU-s jog nem áll a nemzeti jog fölött, csak abban az esetben, ha külön cikkben szerepel, vagy külön szerződésben áll - hangsúlyozta Semjén Zsolt, hozzátéve, hogy ebből kifolyólag „semmifajta olyan lopakodó birodalmi jogkiterjesztést”, amellyel a bizottság foglalkozik, „nem fogunk elfogadni”. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden tagja mindenkinek megadja a tiszteletet, de ugyanezt el is várja, ezért elfogadhatatlannak nevezte, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke „sértegeti a magyar nemzetet és embereket”. Ezt „a szemtelenséget visszautasítjuk” - mondta.

A KDNP nem fogadja el azt sem, ha egy szuverén állam és az EU valamely intézménye között vita van, azt egy másik EU-s intézmény rendezze, hiszen az EU-s szerződések szerint ebben az esetben a vitát bíróság előtt kell rendezni - hangoztatta, hozzátéve, hogy ez döntő jelentőségű.

Semjén Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kettős mércét is, amelyet Magyarországgal szemben alkalmaznak. Elmondta, hogy Magyarország minden létező jogállami feltételnek eleget tesz, lényegesen jobban, mint azok az országok, amelyek emberei támadják Magyarországot. Akkor lehet Magyarországot támadni, ha a támadással szembeni kifogást hasonló módon érvényesítik az összes olyan EU-s országgal szemben, ahol hasonló szabályozás van - tette hozzá.

A pártelnök kitért arra is, hogy a mai magyar politikai palettán a KDNP az egyetlen olyan párt, amelynek programja 1944 óta változatlan, de igazodik a kor kihívásaihoz, emellett az egyetlen párt, amelynek minden programpontja megvalósult az elmúlt évtizedekben, különösen az elmúlt tíz évben.

Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője arról beszélt, hogy a pártnak és minden képviselőjének, tagjának az a világos jövőképe, hogy a kereszténydemokráciát és a magyar államot erősítse, megvédje a családokat és a munkahelyeket. Ebben a KDNP-s politikusokra az egész országban lehet számítani - tette hozzá. Missziós küldetésnek nevezte, hogy ezt az üzenetet folyamatosan hirdessék.

Kiemelte azt is, hogy látható a kereszténydemokrácia erősödése, ami mellett ki kell állni.

Seszták Oszkár, a KDNP Önkormányzati Tanácsának elnöke elmondta, hogy az idei konferenciát a magyar önkormányzatiság 30. évfordulójához kötötték, így az előadások során visszatekintenek a múlt eseményeire és a jövő kihívásaira, különösen a koronavírus-járványra.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) Győr polgármestere azt emelte ki, hogy csaknem egy éve „megbillent” az emberek hite a győri politikusok keresztény életvitelével kapcsolatban, de most az a feladat, hogy személyes példájukkal tanúságot tegyenek amellett, hogy az a politika, amit a kormány képvisel Európában, az Győrben is megállja a helyét.
 

A kormány a külpolitikában is a keresztény gondolkodású politikát képviseli

Menczer Tamás előadásában elmondta, hogy a keresztény külpolitika a nemzeti érdeket helyezi az első helyre.

Korrekt és az azt képviselők korrektek a partnereikkel szemben, ezen felül segíti az elesetteket, különösen az üldözött keresztényeket - mondta.

Szerinte az „európai térben” van egy vita, hiszen a liberális oldal azt mondja, hogy a kereszténydemokrácia idejétmúlt, nincs rá szükség. Ugyanakkor ami értékes és értéket képvisel, az nem lehet elavult - szögezte le.

Miután a kereszténydemokrácia „fontos, fajsúlyos, életbevágó értékeket” képvisel, ezért az, amit a liberálisok mondanak, nem lehet igaz - fogalmazott Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a kereszténydemokrácia nem a múlt, hanem a jövő, mert a közösség és a biztonság megerősítését, valamint a munka becsületét képviseli.
 Az államtitkár szerint keresztény alapokon nyugvó külpolitika az, amikor a kormány azt mondja, hogy az illegális migrációt nem támogatja, mert az felszámolja a keresztény alapokon nyugvó Európát; ellenben azt mondja, hogy segíteni kell a menekülteket, de ott, ahol élnek, vagy segíteni kell őket, hogy ismét hazatérjenek.

Az üldözött keresztények segítéséről szólva Menczer Tamás azt mondta, hogy ma a világban a vallásuk miatt üldözöttek nyolcvan százaléka keresztény, ez mintegy 250 millió embert jelent. Az üldöztetésről az elmúlt években sokat lehetett hallani Európában, de a keresztények védelméről nem - jegyezte meg.

Hozzátette, ezzel szemben a magyar kormány a Hungary Helps és más különböző programokon keresztül segített az üldözötteknek. Tavaly például 92 milliárd forintot szánt a kormány arra, hogy közel 560 nemzetközi fejlesztési projektet segítsen a világ 105 országában, kiemelten a Közel-Keleten és Afrikában, és egyebek mellett konferenciát is szervezett az üldözött keresztényekkel kapcsolatban.

Menczer Tamás a keresztény politika egyik alapvetésének nevezte a munkahelyek megvédését. Elmondta, hogy 2010-ben 11,5-12 százalékos volt a munkanélküliség idehaza, a koronavírus-járvány előtt ez 3,3 százalék volt. A KKM feladata évek óta az, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hozzon az országba - mondta az államtitkár, részletezve, hogy 2014 óta 518 beruházást hoztak be, több mint 92 ezer munkahelyet teremtve.

A járvány miatt versenyképességnövelő támogatásokat nyújtott a kormány 904 vállalkozásnak, amelyek 400 milliárd forint feletti beruházást hajtanak végre, megvédve ezzel több mint 150 ezer munkahelyet.

Menczer Tamás beszélt arról is: évek óta lehet látni az európai politikában, hogy vannak a szuverenisták, mint Magyarország és vannak a föderalisták, akik „lila ködös” európai egyesült államokat szeretnének. Magyarországot a föderalisták támadják konkrétumok megjelölése nélkül, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányával, vagy a médiaszabadság hiányával támadják - mondta. Nem kétséges, hogy 2022-ig ezek a viták és támadások fokozódni fognak, de ha mi meg tudjuk tartani „hideg fejünket és forró szívünket”, akkor meggyőződésem szerint az emberekkel összefogva és őket képviselve sikeresek tudunk lenni - hangoztatta az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink