Belföld

Felkészültek a lázmérésre az iskolák és az óvodák

Felkészültek a köznevelési intézmények a belépéskor szükséges lázmérésre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Felkészültek a lázmérésre az iskolák és az óvodák
Minden is iskolában és óvodában – így a Városmajori Gimnáziumban is – ellenőrzik a diákok testhőmérsékletét.
Fotó: MH/Purger Tamás

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy mindenhol nagy logisztikai műveletet igényel a gyermekek beléptetése az intézménybe, de nagyobb zökkenők nélkül megoldható a feladat. Ezt segíti, hogy a kormány negyvenezer digitális hőmérőt biztosított az intézményeknek, ahol pedig négyszáz gyereknél többet kell egy kapun beengedni, hőkapukat telepítettek, így egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a lázmérés a járvány elleni közös védekezést szolgálja, és segíti az oktatási intézmények biztonságos működtetését.

A lázmérést olyan helyen érdemes elvégezni, ahol az nagyobb tumultus nélkül lebonyolítható. A mérésben minden dolgozó, és akár a felsőbb éves tanulók is részt vehetnek. 37,8 Celsius-fok felett el kell különíteni a gyermeket, majd pár perc múlva meg kell ismételni a lázmérést, ha pedig másodjára is lázat mutat, értesíteni kell a szülőt - ismertette az eljárást az államtitkár.

Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy a szerdai adatok szerint 30 óvodában és 6 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, 134 intézményben pedig 1-1 osztályban tantermen kívüli digitális munkarend mellett döntöttek.

Az elmúlt egy hónapban egyetlen intézményben sem alakult ki tömeges fertőzés, ebből az látszik, hogy a jelenleg érvényes eljárásrend hatékony - mondta az államtitkár.


Rendben elindult a testhőmérséklet mérése az iskolákban

Országszerte rendben elindult a diákok testhőmérséklet ellenőrzése az iskolákban - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, amikor digitális testhőmérő kaput adott át a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban.

Digitális testhőmérő kapu a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban
Digitális testhőmérő kapu a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Schanda Tamás hangsúlyozta: a kormány azt vallja, hogy Magyarországnak a járvány közepette is működnie kell. Vagyis, meg kell védeni az emberek egészségét, miközben a munkahelyek védelme érdekében a gazdaság további erősítése is szükséges.

Ezt szolgálják a testhőmérő kapuk is, amelyek a diákok feltorlódásának megakadályozásával védik a tanulók egészségét, illetve lehetővé teszik a zökkenőmentes oktatást - tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink