Belföld

Látképet készített az igazságügyi tárca a jogállamiság helyzetéről Magyarországon

Részletes elemzéseket juttatott el az év folyamán Magyarország az Európai Bizottsághoz, hogy segítse a munkáját a 2020-as jogállamisági jelentés előkészítésében - tudatta az Igazságügyi Minisztérium csütörtökön.

Látképet készített az igazságügyi tárca a jogállamiság helyzetéről Magyarországon
Fotó: mh

A közlemény szerint az elemzések objektív és tényszerű képet adnak az igazságszolgáltatás rendszeréről, a korrupcióellenes küzdelemről, a médiapluralizmus helyzetéről, az alkotmányos fékekről és ellensúlyokról, valamint a rendkívüli jogrenddel kapcsolatos kérdésekről.

A magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, szervezetét és igazgatását valamennyi releváns nemzetközi fórum megvizsgálta. Viviane Reding biztos már 2013-ban megerősítette, hogy "számos eszmecserét követően Magyarország az Európai Bizottság jogi álláspontját tiszteletben tartva a bizottság által felvetett valamennyi kifogás tekintetében az alkotmányát újra összhangba hozta az uniós joggal" - írták.

Hozzátették: később további fontos hatásköröket ruháztak át az Országos Bírói Tanácsra, amit a Velencei Bizottság 2019 márciusában további pozitív fejleményként ismert el.

A magyarországi korrupcióellenes keret átfogó szabályokat tartalmaz a vagyonnyilatkozatról és a pénzügyi érdekeltségek bejelentéséről, szigorúan szabályozza az összeférhetetlenséget, valamint garantálja a bírák, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és az Országgyűlés által megválasztott legfőbb ügyész teljes függetlenségét - írták. Hozzáfűzték: ez a keret megfelelő és összhangban áll az európai normákkal, továbbá szélesebb körű intézményi garanciákat biztosít sok olyan tagállam alkotmányos rendelkezéseihez képest, amelyben az ügyészség az igazságügyi minisztériumnak van alárendelve, a végrehajtó hatalom pedig meghatározó szerepet játszik mind az igazságügyi kinevezésekben, mind az igazságszolgáltatás igazgatásában.

Objektum doboz

Kitértek arra is, hogy a médiatevékenységekre vonatkozó szabályozási keretet Magyarország a bizottsággal konzultálva alakította ki. Magyarország azon kevés tagállam egyike, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben - írták.

A közlemény szerint a bizottság jogállami jelentésében Magyarország hozzájárulását lényegében figyelmen kívül hagyta, az Igazságügyi Minisztérium ezért közzétette az elemzéseket a honlapján, hogy az érdeklődők valós képet kaphassanak a magyar jogállamiság helyzetéről.

Az angol nyelvű elemzések itt és itt érhetők el.
 

Kapcsolódó írásaink